Debat

Verdensmålsambassadør: Sådan indretter vi fremtidens arbejdsmarked

Kerneopgaven i at forbedre vores fremtidige beskæftigelse er fokus på øget social bæredygtighed. Det handler om trivsel, chancelighed og tryghed, skriver Verdensmålsambassadør Anna Jørgensen.

Hvis vi løser problemstillingerne om anstændige jobs, tackler vi samtidig udfordringerne under verdensmål 3, der handler om sundhed og trivsel, skriver Anna Jørgensen.
Hvis vi løser problemstillingerne om anstændige jobs, tackler vi samtidig udfordringerne under verdensmål 3, der handler om sundhed og trivsel, skriver Anna Jørgensen.Foto: Pressefoto/Verdens Bedste Nyheder
Anna Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som ungt menneske ser jeg forhåbentlig ind i et langt og sundt arbejdsliv.

Som nyuddannet, der netop er kommet i arbejde, er jeg – som mange andre i min situation – ambitiøs omkring den karriere, jeg netop har påbegyndt. Dog frygter jeg, at strukturen på det nuværende arbejdsmarked, ikke er optimal for mange – hverken nu eller i fremtiden.

Kerneopgaven i at forbedre vores fremtid i beskæftigelse er fokus på øget social bæredygtighed. Det handler om trivsel, chancelighed og tryghed.

I Danmark oplever vi rekordmange stresstilfælde og depressioner. Vi har løngab mellem kønnene for samme arbejdsopgaver. Vi har rammesat en arbejdsdag, der afspejler en forældet 8-til-16-tankegang og ikke baserer sig på fleksibilitet og tillid.

Der er enormt uudnyttet potentiale i at vi som samfund ikke formår at skabe inklusion for etniske og religiøse minoriteter samt personer med handicap, unge og individer i LGBTQIA+-miljøet. Derudover er der stadig flere topledere, der hedder Lars og Peter, end der er kvindelige og ikke-binære topledere.

Pointen er, at vi kan blive væsentligt bedre til at skabe trivsel og chancelighed på det danske arbejdsmarked.

Så hvordan gør vi det? Løsningen finder vi i verdensmålene.

Verdensmål 8 viser os vejen

Verdensmålene for bæredygtig udvikling er verdens vigtigste plan. Målene er ambitiøse og visionære, og de er enormt aktuelle for det danske samfund generelt.

Vi har rammesat en arbejdsdag, der afspejler en forældet 8-til-16-tankegang og ikke baserer sig på fleksibilitet og tillid

Anna Jørgensen
Verdensmålsambassadør

Tager man udgangspunkt i verdensmål 8, som omhandler anstændige jobs og økonomisk vækst, så hedder delmål 8.5: ”Inden 2030 skal der opnås fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde for alle kvinder og mænd, herunder også unge og personer med handicap, og med lige løn for arbejde af samme værdi”.

Samtidig står der i delmål 8.8: ”Arbejdstagernes rettigheder skal beskyttes og et sikkert og stabilt arbejdsmiljø for alle arbejdstagere skal fremmes”.

Udfordringerne på det danske arbejdsmarked er der altså allerede taget højde for i Verdensmål 8. Samtidig er der allerede lavet parametre for, hvordan vi lykkes.

Arbejdsgivere bærer derfor et samfundsmæssigt ansvar for at leve op til de standarder, der gør at unge, minoriteter og alle køn møder et stabilt arbejdsmarked.

Hvis vi skal lykkes med ovenstående, kræver det bæredygtig ledelse og politisk handlekraft, der tør ændre de sædvanlige måder at arbejde og rekruttere på.

Tjen penge ved at investere i social bæredygtighed

Jeg tror grundlæggende på, at alle er eksperter i deres eget liv.

Jeg mener, at vi bør indrette arbejdslivet efter individets behov og have øje for, at ikke alle har samme livssituation.

Tilliden til at strukturere sin egen arbejdsdag bør arbejdsgiver vise arbejdstager, så længe vedkommende leverer de forventede resultater. På den måde vil øget fleksibilitet både gavne økonomisk, da færre vil være fraværende, fordi rammerne er individualiserede og socialt, da flere vil trives bedre i privatlivet.

Den grundlæggende tanke om at lytte til individers behov og prioritere retfærdighed og social bæredygtighed er en vision, man i højere eller mindre grad kan implementere både i det offentlige og i det private.

Jeg tror på, at det både vil kunne mærkes positivt både på den økonomiske bundlinje og på arbejdsmiljøet, på kort og langt sigt.

Inddrag de unge

Ungdommen er nutiden, men især er de fremtiden.

Ungdommen kræver et retfærdigt og tillidsbaseret arbejdsmarked, der bærer præg af social bæredygtighed, hvorved risikoen for udbrændthed og øvrige barrierer mindskes. Meningsfuld ungeinddragelse er metoden hvorpå vi kan arbejde med at løse problemstillingerne på arbejdsmarkedet i fremtiden.

Det er os unge, der skal befinde os på netop dette arbejdsmarked de kommende år. Så hvorfor ikke lade os hjælpe med at indrette det?

Anna Jørgensen
Verdensmålsambassadør

Og lad os være ærlige: Det er os, der skal befinde os på netop dette arbejdsmarked de kommende år. Så hvorfor ikke lade os hjælpe med at indrette det?

Unge er innovative og engagerede, så min klare opfordring er: Brug ungdommen og giv dem plads. De vil gerne.

Meningsfuld ungeinddragelse kan eksempelvis være at få et ungt perspektiv, når man vedtager nye strategier, gennem et advisory board eller ungepanel, at øremærke en bestyrelsesplads til nogen under 30, og generelt lytte til unges motivationer.

Hvis vi løser ovenstående problemstillinger, tackler vi samtidig udfordringerne under verdensmål 3, der handler om sundhed og trivsel.

Vi arbejder direkte med agendaen om mindre ulighed under verdensmål 10, gennem øget inklusion. Verdensmål 5 der omhandler ligestilling mellem køn, opnås ved at arbejde mod løngabet mellem kønnene.

På den måde er verdensmålene et fantastisk sammensurium af uadskillelige visioner, der konstant arbejder med og for hinanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Jørgensen

Verdensmålsambassadør, international projektleder, SOSU Østjylland
Bachelor i arabisk og islamstudier (Aarhus Uni. 2020)

0:000:00