Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

EL: Hvordan undgår man dobbeltarbejde mellem kommunerne og Seniorpensionsenheden?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 184, Spørgsmål 3

Vil ministeren redegøre for, hvordan man undgår dobbeltarbejde mellem kommunerne og Seniorpensionsenheden, når kommunerne skal give personlig vejledning til ansøgeren om seniorpension både før, under og efter ansøgningen til Seniorpensionsenheden, og herudover skal oplyse sagen og deltage i forberedelse af sagen inden ansøgningen bliver sendt?

Svar fra mandag den 25. maj 2020
Hummelgaard: Vi kan ikke helt undgå overlap mellem kommunerne og Seniorpensionsenhedens arbejde

Med tillægsaftalen til Aftale om ret til seniorpension for nedslidte af december 2019 blev forligskredsen bag aftalen enige om, at seniorpension skal administreres og tilkendes i en central myndighed, og hvor kommunerne foretager sagsoplysningen. Det skal skabe forudsætningerne for at indfri forligskredsens ønske om en både ensartet sagsbehandling og tilstrækkelig udbredelse af ordningen til gavn for nedslidte borgere.

Ud over at sikre ensartet tilkendelse af seniorpension, vil den nye model sikre, at alle relevante oplysninger, der findes i kommunerne, indgår i sagen, når Seniorpensionsenheden skal træffe afgøreles.

Ved at sagsoplysningen foregår i kommunerne sikres samtidig, at borgerne får mulighed for at deltage i sagsbehandlingen, på samme måde som i andre sager i kommunerne. Det skønnes, at hovedparten – ca. 75 procent – af de borgere, der søger om seniorpension, allerede har en sag i kommunen og dermed er kendt af kommunerne. Dermed sikrer ansvarsfordelingen mellem kommunerne og Seniorpensionsenheden, at kommunernes kendskab til borgerne udnyttes bedst muligt, samtidig med at der sikres ensartet tilkendelsespraksis i en central myndighed.

Desuden giver vi de borgere, som har et særligt behov for det, mulighed for at få hjælp og vejledning i kommunen. Men Seniorpensionsenheden vil have vejledningsforpligtelsen i forhold til de borgere, som kan nøjes med vejledning om seniorpension pr. telefon.

Det er vigtigt for mig at sige, at jeg ikke tror, at vi helt kan undgå overlap, men det skal selvfølge minimeres så meget som overhovedet muligt. Og det mener jeg også, at vi gør med den foreslåede lovgivning og i det implementeringsforum, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har etableret med ATP, KL og Danske Regioner for i samarbejde netop at afdække snitflader og mulige overlap.

Regler om sagsbehandlingen, når myndighedsansvaret overgår fra kommunerne til Seniorpensionsenheden, vil indgå i det lovforslag, som forventes fremsat til efteråret, der vil indeholde regler om den nærmere opgavefordeling mellem kommunerne og Seniorpensionsenheden.

0:000:00