Ambassadør: Grønland og Nunavut står med de samme udfordringer

SPEJL: Grønland kan hente inspiration i den canadiske Nunavut-region og vice versa, mener Canadas ambassadør til Danmark. De to står nemlig med mange af de samme muligheder samt sociale og økonomiske udfordringer.

Når Island kan, så kan vi også. Det er mantraet hos adskillige grønlandske politikere, når de skal argumentere for, hvorfor Grønland godt kan skabe det nødvendige økonomiske og samfundsmæssige grundlag, der skal til for at blive en selvstændig nation. Men i virkeligheden kan de omkring 56.000 grønlændere rette blikket mod vest og den canadiske Nunavut-region på den anden side af Davidstrædet.

”Nunavut og Grønland er næsten spejle af hinanden. Der er et naturligt tilhørsforhold, som man føler, når man taler med grønlændere,” siger Canadas ambassadør til Danmark, Emi Furuya, og peger på, at de oprindelige folk i Grønland og Nunavut begge er inuitter.

”Det skaber et forhold og et samarbejde, som er svært at efterligne andre steder, når man ikke har det tilhørsforhold. Man får det indtryk, at de føler sig som ét folk. Det åbner for mange muligheder for samarbejde,” pointerer ambassadøren.

Login