Rusland er tilbage i varmen i Arktisk Råd

To år efter Ruslands invasion af Ukraine er landet nu tilbage ved bordet i Arktisk Råds arbejdsgrupper. Det sker kort tid efter at Rusland meddelte, at de ikke længere betaler til rådet.

Putin og hans forsvarsminister Sergei Shoigu besøgte i 2017 Ruslands arktiske egne.
Putin og hans forsvarsminister Sergei Shoigu besøgte i 2017 Ruslands arktiske egne.Foto: Alexei Druzhinin/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

Arktisk Råd får igen russisk deltagelse.

I hvert fald i arbejdsgrupperne, der kører rådets daglige projekter om alt fra beskyttelse af havmiljøet til bæredygtig økonomisk udvikling i området.

“Uden fungerende arbejdsgrupper har vi ikke et Arktisk Råd. At lade arbejdsgrupperne mødes virtuelt og fortsætte deres arbejde, er afgørende for bevarelsen og styrkelsen af det Arktiske Råd,” siger Morten Høglund, der er Arktisk ambassadør for Norge og dermed leder det norske formandskab af Rådet, i en pressemeddelelse.

I marts 2022, kort efter Rusland invaderede Ukraine, besluttede de syv vestlige medlemmer af Arktisk Råd ellers at sætte alt samarbejde med Rusland på pause. Både det politiske og diplomatiske arbejde, men også arbejdsgruppernes projekter.

Det følgende efterår videreførte de syv vestlige lande langsomt dele af samarbejdet, men kun de projekter hvor man kunne undgå at samarbejde med Rusland, mens Norge genoptog skriftlig dialog med Rusland, da landet overtog formandskabet fra Rusland i maj 2023.

Nu får piben altså en anden lyd.

Læs også

Genoptagelsen af samarbejdet med Rusland kommer 14 dage efter Rusland meldte ud, at landet ikke længere yder økonomisk støtte til Arktisk Råd.

Først når “det rigtige arbejde” blev genoptaget i rådet og “inkluderer alle medlemslande”, vil russerne igen betale deres del.

Udmeldingen ville ikke få reelle økonomiske konsekvenser for Arktisk Råd, påpegede professor ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø Rasmus Gjedssø Bertelsen.

Derfor skal trækket ses i lyset af det geopolitiske spil, der er fundet sted mellem Rusland og Vesten siden invasionen af Ukraine.

“Det er "kyllinge-spillet". Rusland og Vesten i hver deres bil, der ræser mod hinanden. Det handler om, hvem der først drejer af. Giver resten af Arktisk Råd efter for Rusland – eller tør man satse på at kalde Putins bluff? Støder man sammen, så er Arktisk Råd nok fortid,” fortalte Rasmus Gjedssø Bertelsen til Altinget i midten af februar.  

Læs også

Dokumentation

{{image:id:POSTION}}


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Gjedssø Bertelsen

Professor i nordområdestudier, Barents Chair in Politics, Institutt for samfunnsvitenskap, UiT Norges arktiske universitet, 2022-2023
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), DEA (Université de Genève & Université de Lausanne), PhD (University of Cambridge)

0:000:00