Norsk-ledet balancegang venter forude, hvis Arktisk Råd skal overleve

Arktisk Råd risikerer at gå i opløsning, hvis ikke både de vestlige medlemslande og Rusland føler, at det er værdifuldt at opretholde et formelt samarbejde, påpeger en ekspert forud for rådets topmøde, hvor Norge overtager formandskabet fra Rusland.

Familiefoto af de arktiske landes udenrigsministre fra Arktisk Råds ministermøde i Finland i maj 2019.
Familiefoto af de arktiske landes udenrigsministre fra Arktisk Råds ministermøde i Finland i maj 2019.Foto: Finlands udenrigsministerium
Andreas Krog

Arktisk Råds fortsatte eksistens står på spil. Det er ifølge en ekspert situationen forud for rådets topmøde den 11. maj, hvor Rusland overdrager formandskabet til Norge.

”Arktisk Råd er en konsensusorganisation, og rådet kan gå i stå, hvis bare ét medlemsland ikke godtager beslutninger, rapporter og så videre. Derfor bliver den store øvelse at finde en balance mellem en form for fortsat samarbejde, og så at de syv vestlige lande egentlig ikke vil have noget med Rusland at gøre,” siger Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø og i øjeblikket bestrider et Nansen-gæsteprofessorat ved Akureyri Universitet i Island.

Situationen er nemlig den, at de syv vestlige medlemslande – Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og USA - trak sig fra arbejdet i rådet, kort tid efter at det ottende medlemsland Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024