FE: Ukraine-krig har ikke påvirket Ruslands militære kapaciteter i Arktis

Arktis har stadig stor strategisk betydning for Rusland, og landet er stadig massivt militært tilstede i regionen. Det har Ukraine-krigen ikke ændret på, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste.

Foto: Vladimir Isachenkov/AP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

På trods af næsten to års intens krig i Ukraine, så står Rusland stadig i en markant styrkeposition i Arktis. Og landets militære kapaciteter i regionen er stort set ikke berørt af krigen.

Det er en af konklusionerne i Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) årlige vurdering af truslerne mod Danmark. En publikation, som tjenesten kalder ”Udsyn” og udsender i december hvert år.

{{toplink}}
Læs også


”Rusland er trods sine militære tab i Ukraine fortsat i en regional militær styrkeposition i Arktis, og landets vigtigste militære kapaciteter i regionen er overordnet set ikke berørt af krigen,” skriver efterretningstjenesten og peger eksempelvis på, at Rusland stadig gennemfører patruljesejladser med ballistiske missilubåde og orlogsskibe og patruljeflyvninger med strategiske bombefly.

”Krigen har dog medført, at Rusland er udfordret af tiltagende mangel på kvalificeret personel. Derudover betyder Finlands NATO-medlemskab, at truslen mod flådebasen Murmansk i russisk optik er steget markant,” skriver tjenesten også.

0:000:00