Nato-admiral: Vi kan ikke være naive og ignorere Rusland og Kinas potentielt ondsindede intentioner i Arktis

Rusland og Kina er i gang med at militarisere Arktis, mener Natos øverste militære rådgiver og opfordrer Nato-landene til at være på vagt. Rusland giver ikke meget for analysen. 

Admiral Rob Bauer på talerstolen ved Arctic Circle 2023.
Admiral Rob Bauer på talerstolen ved Arctic Circle 2023.Foto: Arctic Circle
Andreas Krog

Formanden for Nato’s militærkomite, den hollandske admiral Rob Bauer, kom i sidste uge med en advarsel til Nato-landene omkring Rusland og Kinas ageren og planer i Arktis. Advarslen var ikke mindst rettet mod de nu seks Nato-lande, som har territorium i Arktis. Det er Canada, Danmark, Finland, Island, Norge og USA.

"Den øgede konkurrence og militarisering i den arktiske region, især fra Rusland og Kina, er bekymrende. Den smeltende is i Arktis skaber nye søveje, der vil lette bevægelsen af store fartøjer og forkorte sejladstider. Vi kan ikke være naive og ignorere de potentielt uhyggelige hensigter hos nogle aktører i regionen. Vi skal forblive på vagt og forberede os på det uventede,” pointerede Bauer, da han var en af hovedtalerne ved den store Arctic Circle-konference i Reykjavik i Island i sidste uge.

{{toplink}}
Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


NATO skal være forberedt på konflikt i regionen givet Ruslands evne til at operere i Arktis, pointerede Bauer. Men Nato-landene bør ikke være bekymrede for, at Arktis bliver et hotspot for konflikt med Rusland lige med det samme,” fastslog Bauer ifølge Bloomberg News i sin tale til konferencen.

Som militær rådgiver til Nato’s generalsekretær og det nordatlantiske råd af Nato-ambassadører er Bauer alliancens højest rangerende officer. Han står i spidsen for militærkomiteen, hvor hvert Nato-land er repræsenteret.

I Moskva giver man ikke meget for Rob Bauers advarsel.

"Jeg mener, at udtalelsen ikke er baseret på nogen seriøs og grundlæggende analyse af Ruslands position i den arktiske region. Den er klart et forsøg på at retfærdiggøre behovet for Nato's tilstedeværelse i Arktis,” siger Ruslands arktiske ambassadør Nikolay Korchunov til det russiske nyhedsbureau Tass.

0:000:00