Prins Joachim om Rusland: Vesten sov i timen, og nu er vi løbet tør for tid

Vesten har alt for længe troet, at verden var lyserød og ignoreret advarselslamperne. Først med Ruslands invasion af Ukraine for to år siden, vågnede vi. Og nu går den ikke længere, mener prins Joachim. 

Prins Joachim ved et-års jubilæet for Nationalt Forsvarsteknologisk Center 8. februar.
Prins Joachim ved et-års jubilæet for Nationalt Forsvarsteknologisk Center 8. februar.Foto: Jakob Meldgaard, Meldgaard Production
Andreas Krog

Først da Rusland for to år siden angreb Ukraine, vågnede Vesten og indså, at verden ikke længere er lyserød.

Sådan lyder analysen fra prins Joachim, der mener, at Vesten har været så længe om at erkende den nye virkelighed, at vi nu halter bagefter og er løbet tør for tid.

"Det var 24. februar 2022, at vi faktisk gned os i øjnene og vågnede op til en virkelighed. Fordi den havde ligget der, og ukrainerne havde betalt prisen allerede gennem otte år. Det er den negative dividende, som vi betaler nu. For nu har vi ikke tid mere," siger prins Joachim, da Altinget træffer ham ved en reception på Aalborg Universitet i Københavns Sydhavn i midten af februar.

Her holder prinsen i sin egenskab af forsvarsindustriattaché på den danske ambassade i Washington ærestalen ved et-års jubilæet for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Læs også

Bliver ved med at se det lyserøde

I sin tale siger prinsen blandt andet, at "vi betaler negative renter, fordi vi sov, hvor vi ikke skulle have sovet" ("We are paying negative interest rates, because we slept where we shouldn't have," red.).

Kan De uddybe det?

"Det er farligt. For lige meget hvad, når vi snakker om den her slags, så kommer vi ind på et felt, hvor der ikke bare er politisk interesse for det, men også politik i det," siger prins Joachim og uddyber, at advarselssignalerne til Vesten i hans øjne allerede begyndte i 2008.

Vi kan se, at der var advarselssignaler til os alle sammen, som ingen af os gjorde noget ved.

H.K.H. Prins Joachim

Det var året, hvor Rusland besatte store dele af Georgien efter en konflikt om udbryderregionen Sydossetien.

"Hvis du ser meget, meget overordnet på det. Fra 1990 og frem til 2008, der kan vi sige, der var verden egentlig lyserød. Så begynder nogle ting at gå op for os. Den er måske ikke helt så lyserød. Men hele Vesten bliver ved med at se det lyserøde. Så kommer 2014. Der går det op for os, at det er det ikke. Der får vi to fede streger under, at den verden, vi troede var, den er der ikke," siger prins Joachim med henvisning til Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014.

I dag er området de facto russisk.

Vi har ikke tiden

Prinsen bruger ikke ord som oprustning af Forsvaret eller et aggressivt Rusland. Men han peger på, at Vesten er bagud med at omstille sig til den nye virkelighed efter invasionen af Ukraine, og at det koster penge. 

Dronning Margrethe, kong Frederik (daværende kronprins) og prins Henrik besøgte i 2011 Ruslands præsident Vladimir Putin i Moskva sammen med daværende udenrigsminister Lene Espersen (K).
Dronning Margrethe, kong Frederik (daværende kronprins) og prins Henrik besøgte i 2011 Ruslands præsident Vladimir Putin i Moskva sammen med daværende udenrigsminister Lene Espersen (K). Foto: Yana Lapikova/AP/Ritzau Scanpix

"Når man har tid, så er økonomi og finans den afgørende faktor. Nu er vi nået dertil, at der er bred forståelse for og opbakning til, at det her koster. Vi har bare ikke tiden. Det er der, hvor vi halter bagefter. Det er ikke bare et dansk fænomen. Det er bredt i hele Vesten. Jeg ser og hører det dagligt i USA," siger prins Joachim og fortsætter:

"Vi har hver på vores måde og hver i vores sind kollektivt ikke villet acceptere, at verden blev mindre og mindre lyserød meget hurtigt. Det er det, som jeg prøver at beskrive med den negative dividende."

Det lyder i mine ører som et politisk budskab og en kritik af de danske politikere. Er det det?

"Det er det ikke. Den er bred. Nu skal jeg virkelig vare mit ord," siger prins Joachim.

Læs også

"Vi lever i demokratier. Det er det smukke ved det. Demokratier er ikke nær så handlehurtige, fordi det er demokratier. Til gengæld ved vi, at de politikere – uanset niveau – som bliver valgt af deres befolkninger, de går til hånde med det mandat, de har fået. No matter what. Det er det, vi både kan nyde og bryste os af. At vi står på vagt for. Det er den resiliens, som vi også skal have. I modsætning til alle de andre," understreger han og tilføjer:

"Kun en fjerdedel af FN’s medlemslande er reelle demokratier. Det bliver vi udfordret af. På alle mulige måder. Hårdt fysisk og strategisk."

Vi gjorde ikke noget

Prinsen retter sin kritik mod Vesten over en bred kam.

"Vi kan se, at der var advarselssignaler til os alle sammen, som ingen af os gjorde noget ved."

Vi havde Krim i 2014…

"Ja, og vi havde Georgien i 2008. Men vi gjorde ikke noget ved det. Nu gør vi noget. Og det er sådan, de her ord skal ses. Det er ikke en revselse af nogen bestemt. Det er hele den verden, som sagde, at den var regelbaseret," siger prins Joachim.

Læs også

Prinsens udtalelser kommer på et tidspunkt, hvor fremtrædende aktører taler i stadig skarpere tonefald om, at Rusland er ved at sætte Europa alvorligt bagud, når det gælder våbenproduktion til krigen i Ukraine, og at Europa har svært ved at komme op i tempo.

Herhjemme er det blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), Forsvarets Efterretningstjeneste og forsvarschef Flemming Lentfer, der har advaret, og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil nu genåbne det ellers nyligt indgåede forsvarsforlig for at fremrykke investeringer i dansk forsvar.

På kanten af det politiske

Politisk kommentator og tidligere forsvarsminister Hans Engell mener, at prinsen balancerer på en knivsæg.

"Prinsen bevæger sig absolut på kanten af det politiske og går jo faktisk længere, end forsvarschefen nogensinde ville have gjort," siger han.

Kongehusekspert og politisk kommentator Thomas Larsen mener, at prinsens udtalelser er inden for skiven. 

"Ja, det er politisk. Men den analyse, som prins Joachim leverer, kan 99 procent af Folketinget tilslutte sig i dag," påpeger Thomas Larsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.K.H. Joachim Holger Waldemar Christian

Prins til Danmark, greve af Monpezat, forsvarsattaché i Paris
agrarøkonom (Den Classenske Agerbrugsskole 1993)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

0:000:00