Debat

DI: Verdensmålene kan bruges som ramme til Den Arktiske Strategi

DEBAT: Den Arktiske Strategi bør have fokus på mulighederne for kongerigets virksomheder inden for naturressourcer, fiskeri, turisme samt digital og fysisk infrastruktur. Her vil verdensmålene som overordnet ramme være oplagt, skriver Thomas Bustrup.

Det er afgørende for Grønlands økonomi, at der sikres
bæredygtighed i fiskeriet, mener Thomas Bustrup fra Dansk Industri.
Det er afgørende for Grønlands økonomi, at der sikres bæredygtighed i fiskeriet, mener Thomas Bustrup fra Dansk Industri.Foto: Royal Greenland
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Bustrup
Direktør, Dansk Industri

Bæredygtighed er højt på dagsordenen i Grønland.

Sådan har det faktisk været længe, ikke mindst fordi fiskeri står for 95 procent af den grønlandske vareeksport. Hvis fiskeriet ikke sker bæredygtigt, kan det få uoverskuelige konsekvenser for landets økonomi på den lange bane.

Royal Greenland er blandt de ti førende fisk- og skaldyrsvirksomheder i verden. Virksomheden omsætter for fem milliarder kroner om året og er Grønlands største virksomhed målt på antal ansatte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For dem er bæredygtighed en del af kerneforretningen. Royal Greenland er én af de 21 virksomheder, som arbejder strategisk med verdensmålene gennem projektet ”Fra Filantropi til Forretning”, som Dansk Industri i samarbejde med en række andre partnere søsatte i 2017.

Stor vilje til at bidrage
Bæredygtigt fiskeri giver nye kunder og adgang til nye markeder. For eksempel er rejefiskeriet i Grønland MSC-certificeret som bæredygtigt, hvilket er et krav fra mange opkøbere. Certificeringen indebærer blandt andet, at de politisk fastsatte kvoter skal følge den biologiske rådgivning og dermed sikre, at der også er fisk i fremtiden.

Grønland har mulighed for at bevise, at vækst og velfærd kan fremmes med respekt for klimaet og den sociale balance. 

Thomas Bustrup
Direktør, Dansk Industri

Royal Greenland arbejder også på at sikre en stabil produktion ved at fokusere på medarbejderne og deres sundhed og trivsel. Det fremmer både vækst og bæredygtighed i tråd med FN’s verdensmål.

Grønlandske virksomheder fra andre sektorer har på lignende vis vist stor vilje til at bidrage til den bæredygtige omstilling. For blot at nævne to eksempler fik Grønlandsbanken i september en pris af Global Compact Network Denmark for den bedste bæredygtighedsrapportering i gruppen af små og mellemstore virksomheder.

Og det nationale energiforsyningsselskab Nukissiorfiit fik sidste år omkring 70 procent af sin el og varme fra vedvarende energikilder. Det er ganske imponerende og bidrager til Selvstyrets målsætning om, at den offentlige energiforsyning i 2030 i videst muligt omfang stammer fra vedvarende energikilder.

Nu skal politikerne hjælpe
Grønland har mulighed for at bevise, at vækst og velfærd kan fremmes med respekt for klimaet og den sociale balance. Og den grønlandske økonomi har vist stærk fremgang de senere år. Større fiskerifangster er solgt til høje priser, samtidig med at der har været fremgang i forbruget, stigning i turismen og øget råstofudvinding.

Nu skal politikerne hjælpe med at sikre, at den gode udvikling kan fortsætte ved at føre en bæredygtig økonomisk politik. De grønlandske virksomheder vil gerne bidrage, men de kan nå endnu længere, hvis politikerne gennem ny lovgivning formår at fremme bæredygtigheden yderligere.

Og det er der brug for. Som tidligere nævnt er det afgørende for Grønlands økonomi, at der sikres bæredygtighed i fiskeriet. Samtidig mærkes klimaforandringerne tydeligt i Arktis, hvor den globale opvarmning sker dobbelt så hurtigt som andre steder på kloden. Det har stor betydning for de virksomheder, som opererer i det enorme område, og for de omkring fire millioner mennesker, der bebor det.

Læs også

Krav om bæredygtig virksomhedsdrift
Klimaforandringerne vil ændre vores verden, som vi kender den. I Arktis vil nye transportruter åbne, og der vil være adgang til nye ressourcer i undergrunden.

Ressourcer, som kan bruges i den grønne omstilling i hele verden. Derfor skal man heller ikke afvise råstofudvinding med det samme, men i stedet arbejde med de ansvarlige virksomheder, som er klar til at investere i Grønland.

I mange år har Grønlands økonomi været afhængig af fiskeriet, men der er en ambition om at differentiere økonomien.

Her kan verdensmålene blive en fælles referenceramme for de mange involverede aktører. Uanset om det kommer på tale at åbne et nyt mineselskab eller tage imod et cruiseskib, vil der blive stillet krav til en bæredygtig drift af virksomheden.

Den Arktiske Strategi og verdensmål
Kongerigets nuværende Arktiske Strategi løber fra 2011 til 2020. I Dansk Industri opfordrer vi til, at den nye strategi fokuserer på, hvordan de økonomiske muligheder i Grønland og Arktis kan forfølges på en bæredygtig måde.

Samtidig er det vigtigt at sikre, at regionen forbliver et lavspændingsområde. Strategien bør have fokus på mulighederne for kongerigets virksomheder inden for naturressourcer, fiskeri, turisme samt digital og fysisk infrastruktur.

Her vil det være oplagt at bruge verdensmålene som overordnet ramme, så fremtidens økonomiske udvikling bliver tilrettelagt med respekt for klimaet og den sociale balance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bustrup

Viceadm. direktør, DI, bestyrelsesmedlem, State of Green, Verdens Bedste Nyheder og Investeringsfonden for Udviklingslande
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00