Efterretningstjeneste: Rusland øger militær tilstedeværelse i Arktis

OPRUSTNING: Rusland styrker sin tilstedeværelse i Arktis, men arbejdet er hæmmet af mangel på intern koordinering samt sanktioner og lave oliepriser, lyder vurderingen fra Norges militære efterretningstjeneste.

Nagurskoye-basens hovedbygning er med sine 14.000 kvadratmeter den største bygning nord for den 80. breddegrad. 
Nagurskoye-basens hovedbygning er med sine 14.000 kvadratmeter den største bygning nord for den 80. breddegrad. Foto: Det russiske forsvarsministerium
Andreas Krog

De russiske myndigheder ser energiressourcerne i Arktis som en hjørnesten i økonomien. National kontrol er derfor en forudsætning.

Efterretningstjenesten

Ligesom flere andre landes efterretningstjenester har den norske militære efterretningstjeneste observeret og noteret sig Ruslands aktiviteter i Arktis.

"Ruslands tilstedeværelse i Arktis er blevet styrket betydeligt i de seneste år, og udviklingen forventes at fortsætte. Den civile tilstedeværelse er steget, men tydeligvis har udviklingen af den russiske militærstyrke høj prioritet i Kreml," skriver tjenesten – der bare hedder Efterretningstjenesten – i sin årlige vurdering af Norges aktuelle sikkerhedsudfordringer, som blev offentliggjort tidligere på måneden.

Konkret genåbner Rusland flere baser langs den arktiske kystlinie med tyngdepunktet i vest. Baserne vil være vigtige for at hævde suverænitet og etablere et redningsberedskab i Nordøstpassagen. Nogle af baserne vil være udstyret med moderne jordbaserede våbensystemer og kan understøtte både jord-, luft- og søenheder. 

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00