Færøerne står fast: Screening af udenlandske investeringer gælder ikke her

Udenlandske investeringer kan udgøre en trussel mod Danmarks nationale sikkerhed. Derfor er det nødvendigt med screening, fastslår den danske regering i ny udenrigsstrategi. Færøernes landsstyre sætter imidlertid en tyk streg under, at den danske regering ikke skal blande sig i hvem, der investerer på Færøerne.

Foto: Olavur Frederiksen / Visit Faroe Islands
Andreas Krog

I sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som blev præsenteret i sidste uge, skriver den danske regering, at man vil styrke kontrollen med udenlandske investeringer og leverandører.

”Med ny lovgivning om screening af visse udenlandske investeringer styrker vi - som vores europæiske og transatlantiske partnere - kontrollen med udenlandske økonomiske aktiviteter i Danmark, der kan være en trussel mod national sikkerhed og offentlig orden, for eksempel i forhold til kritisk teknologi og infrastruktur.”

Ifølge Grundloven, så fører den danske regering udenrigspolitikken på vegne af hele Kongeriget Danmark. Derfor skulle man umiddelbart tro, at ambitionen om at sikkerhedsscreene udenlandske investeringer gjaldt for hele kongeriget inklusiv Færøerne og Grønland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00