Færøernes retsvæsen står til største ændring i over 30 år

HØRING: En helt ny færøsk retsplejelov vil blandt andet indføre domsmænd på øerne i Nordatlanten. Det, der betegnes som den største ændring af det færøske retsvæsen i mere end 30 år, skal nu i høring.

Foto: Ólavur Frederiksen / Visit Faroe Islands
Andreas Krog
Fakta
De væsentligste foreslåede ændringer

- Der indføres en reform af instansordningen, hvilket medfører flere ændringer. Eksempelvis bliver det nu muligt for Retten på Færøerne at henvise en sag til Østre Landsret, hvilket medfører, at der kan opnås direkte ankeadgang til Højesteret, når sagen er af principiel karakter og har generel betydning for samfundsudviklingen eller væsentligt samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.

- Sø- og Handelsretten får domsmyndighed, der i det væsentlige svarer til den, der gælder efter den danske retsplejelov, hvilket blandt andet indebærer, at Sø- og Handelsretten også på Færøerne bliver den centrale instans for en række immaterialretssager. Sø- og Handelsretten har efter den gældende færøske retsplejelov ikke været anvendt i praksis.

- Behandlingen af civile retssager effektiviseres. Siden 1988 er der i den danske retsplejelov indført en række ændringer, der har haft til formål at effektivisere behandlingen af de civile retssager. Baggrunden for disse ændringer har blandt andet været Menneskerettighedsdomstolens praksis, hvoraf fremgår, at retten i civile sager har ansvaret for, at sagerne behandles inden rimelig tid. Med lovforslaget lægges der op til at gennemføre disse ændringer i den færøske retsplejelov.

- Politireformen gennemføres på Færøerne, så Færøernes Politi ligestilles med de øvrige politikredse i Danmark og fremover skal referere til Rigspolitiet i både ressourcemæssig og politimæssig sammenhæng.

- En domsmandsordning indføres på Færøerne. Lægdommeres deltagelse i behandlingen af straffesager er et helt grundlæggende princip i strafferetsplejen, som er forankret i grundlovens § 65, stk. 2. Ifølge udkastet skal domsmænd medvirke i sager, hvor der bliver spørgsmål af fængsel i 6 måneder eller derover.

Kilde: Justitsministeriet

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har fået overrakt et udkast til en helt ny retsplejelov for Færøerne. Udkastet til den nye retsplejelov har været tre år undervejs og indeholder en gennemgribende modernisering af den færøske retspleje.

Med lovudkastet lægger vi op til en gennemgribende ændring af Færøernes retsplejelov, der giver en langt mere moderne lovgivning om politi og retsvæsen og samtidig tager hensyn til færøsk kultur og historie.

Søren Pape Poulsen
Justitsminister, MF, Konservative

Siden 1988 er den færøske retsplejelov kun ændret 10 gange. Til sammenligning er den danske retsplejelov i samme periode ændret over 200 gange. Der er altså tale om den største ændring af det færøske retssystem i over 30 år.

Fakta
Arbejdsgruppens sammensætning
I arbejdsgruppen har ud over formanden (dommer Søren Holm Seerup) deltaget repræsentanter for Færøernes Landsstyre, Færøernes Politi, Retten på Færøerne, Færøernes Universitet, Rigsombudsmanden på Færøerne, Dommerforeningen, Justitsministeriet og Domstolsstyrelsen.

Justitsministeriet har varetaget opgaven som sekretariat for arbejdsgruppen. Det første møde i arbejdsgruppen blev holdt i juni 2017, og arbejdsgruppen har nu afsluttet sit arbejde.

Kilde: Justitsministeriet

Moderniseringen gennemføres efter ønske fra Færøernes Landsstyre, og siden 2017 har en arbejdsgruppe nedsat af Justitsministeriet arbejdet på lovudkastet, der nu er færdiggjort og indeholder 1.086 paragraffer fordelt på 612 sider.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00