Kielsen storfavorit ved udskudt kampvalg

VALG: Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen er storfavorit ved det formandsvalg i Siumut, som på grund af coronakrisen er udskudt til efteråret. En sag om stenbidere kan dog kaste grus i Kielsens maskine.

Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Kielsen har et godt greb om Siumut-afdelingerne i bygderne og de mindre byer. Afdelinger, som har uforholdsmæssig stor indflydelse på formandsvalget.

I sidste uge annoncerede landsstyreformand Kim Kielsen langt om længe, at han genopstiller til posten som formand for Siumut i et kampvalg mod partifællerne Erik Jensen og Vivian Motzfeldt.

Det socialdemokratiske parti har regeret Grønland i 37 ud af 41 år siden indførelsen af Hjemmestyret i 1979 og sidder i dag på landsstyreformandsposten. Derfor var det også imødeset med spænding i hele Grønland, når Siumut efter planen skulle have afgjort formandskampen ved et nedskaleret landsmøde via videokonference den 10. juli.

I weekenden valgte Siumut's hovedbestyrelse at udskyde landsmødet til efteråret. På den måde håber partiet, at det vil være muligt at afholde et traditionelt fysisk tre dage langt landsmøde, hvor der også vil være tid til at diskutere partiets politik. På landsmødet den 10. juli var det kun planen at afgøre hvem der skal være partiets formand.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00