Martin Breum: Selvom EU viser muskler i Arktis, skinner svaghederne igennem

ANALYSE: I Nordsverige mødtes en række topchefer fra EU-Kommissionen og fra EU's udenrigstjeneste til en ambitiøs konference om Arktis, hvor en del svagheder skinnede igennem.

Donald Trump overvejer at købe Grønland, Rusland satser stort i sin del af Arktis, Kinas interesse for Arktis vokser. Og tidligere i denne måned markerede EU-toppen langt mod nord, at Bruxelles også vil kæmpe for at sikre de 500 millioner europæere adkomst til fisk, mineraler, olie, gas, handelsruter og indflydelse i Arktis. 

En ny EU-Kommission skal til at gøre sig gældende, et nyt EU-budget skal på plads, den europæiske union skifter ham, og udviklingen i Arktis kræver en ny, mere præcis og effektiv tilgang.

Et stort antal topchefer fra EU-Kommissionen og fra EU's udenrigstjeneste, External Action Service, var udkommanderet til Umeå i Nordsverige, indbyggertal 85.000, for at afholde the EU Arctic Forum, en to-dages politisk konference med 300-400 forskere, diplomater, politikere, herunder Socialdemokratiets nye Grønlandsordfører Kasper Roug, og ikke mindre end seks udenrigsministre - fra Sverige, Norge, Island, Finland, Malta og Indien. Danmark var repræsenteret af direktør i Udenrigsministeriet Carsten Grønbech-Jensen.

Login