Risiko for overophedning af grønlandsk økonomi

ØKONOMI: Grønland mangler arbejdskraft, men er udfordret af lavt uddannelsesniveau og mangel på økonomiske incitamenter, påpeger Grønlands Økonomiske Råd, der ser en risiko for overophedning af økonomien.

Grønlands fiskefabrikker har de senere året rekrutteret ufaglært personale fra blandt andet Kina og Filippinerne.
Grønlands fiskefabrikker har de senere året rekrutteret ufaglært personale fra blandt andet Kina og Filippinerne.Foto: Royal Greenland
Andreas Krog

Mangel på arbejdskraft er således en begrænsende faktor, og selvom der er muligheder for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, er der en reel risiko for overophedning.

Grønlands Økonomiske Råd

På sin vis går det godt med Grønlands økonomi. Bruttonationalproduktet voksede med 2,9 procent i 2018. Det er en kombination af større fiskeri, øget privatforbrug og investeringer samt råstofaktivitet, der skabte fremgangen. Det forventes at være på omtrent det samme niveau i 2019.

Det hele er dog langt fra fryd og gammen, påpeger Grønlands Økonomiske Råd i sin årlige redegørelse om Grønlands økonomi.

”Den positive udvikling kan ikke skjule, at der fortsat er store uløste strukturproblemer i form af et meget snævert erhvervsgrundlag og en arbejdsstyrke med et lavt uddannelsesniveau,” skriver rådet i sin rapport.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00