Analyse af 
Andreas Krog

Ukraine-krig og koloni-skeletter trak mørke skygger hen over halvåret

I det forgangne dramatiske halvår er samarbejdet mellem de arktiske nationer blevet forandret for altid. Det samme er forholdet mellem Danmark og Grønland, der nu sandsynligvis sammen begynder en langvarig forsoningsproces.

Foto: Carlo Lukassen / Visit Greenland
Andreas Krog

Mens vi skændes og bekriger hinanden direkte eller indirekte andre steder i verden, så opretholder vi den fredelige dialog i Arktis. Det har været mantraet for de arktiske nationer i årevis. De fælles interesser i regionen var for vigtige til at blive forstyrret og generet af overløb fra resten af verden.

Så mens USA og Rusland var på hver sin side i Syrien, eller mens EU sanktionerede Rusland på grund af den russiske annektering af Krim i 2014, så talte man sammen og samarbejdede i Arktis med Arktisk Råd som omdrejningspunktet.

Et uprovokeret russisk angreb på den suveræne nation Ukraine i februar var dog mere end det arktiske samarbejde kunne holde til. Det blev for meget for de syv øvrige medlemslande i Arktisk Råd, der i marts satte deres deltagelse i rådets arbejde på pause, og lod formandslandet Rusland stå alene tilbage.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00