USA i arktisk frontalangreb på Kina og Rusland

TALE: USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, talte med hårde ord over for Kina og Rusland, da han fremlagde USA's arktis-strategi ved topmøde i Finland.

USA støtter idealet om, at Arktis skal forblive et fredeligt hjørne af verden, hvor nationer, der er på kant med hinanden andre steder på kloden, kan samarbejde. Men stormagten holder dog også et skarpt øje med, hvad Kina og Rusland foretager sig i Arktis. Det gjorde USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, klart, da han mandag talte om USA's arktis-strategi ved Arktisk Råds ministermøde i den finske by Rovaniemi.

Han startede med at kridte banen op og gøre det klart, at tingene efter USA's opfattelse har ændret sig drastisk, siden Arktisk Råd blev stiftet i 1996.

"Regionen er blevet en arena for magt og konkurrence. De otte arktiske lande må omstille sig til denne nye fremtid. I de første to årtier af sin eksistens har Arktisk Råd haft den luksus at fokusere næsten udelukkende på forskningssamarbejde, kulturelle anliggender og miljøspørgsmål. Alle sammen vigtige temaer," sagde Mike Pompeo og fortsatte:

Login