Usikkerhed om dansk forpost kan bruges i redningsmissioner

KONTROL: Forbuddet mod flyvninger fra Svalbard til militærbasen Station Nord i Nordøstgrønland har fået folkene bag verdens største arktiske forskningsprojekt til at frygte, at de ikke kan bruge basen i tilfælde af redningsmissioner.

Den øgede håndhævelse af grænsekontrol i Nordøstgrønland kan risikere at skabe alvorlige problemer, hvis uheldet er ude i forbindelse med verdens største arktiske forskningsprojekt Mosaic.

Mere end 600 mennesker fra 17 nationer samt isbrydere og fly fra flere forskellige lande vil deltage, når forskningsisbryderen Polarstern fra det tyske Alfred Wegener-institut til september lader sig fryse fast i isen i den russiske del af det arktiske hav og i løbet af et år flyder med isstrømmen for til sidst at komme ud i Frem-strædet mellem Nordøstgrønland og Svalbard. 

Sætte nødstedte i land
Instituttet vil have sine egne to fly stående standby på den norske ø Svalbard, hvis der bliver brug for at sende fly i luften for at hjælpe nogle af de mange mennesker og skibe. Den danske militærbase Station Nord med tilhørende landingsbane ville med sin placering på Nordøstgrønlands kyst godt 900 kilometer fra Nordpolen fungere optimalt som støttepunkt for fly, hvis der eksempelvis skulle blive brug for at tanke flyene op eller sætte nødstedte i land i forbindelse med en redningsmission.

Login