11. december: Sjúrður Skaale

JULEKALENDER: Dagens folketingspolitiker er komiker, bjergvandrer og tidligere separatist. Og så bruger han mange hav-metaforer.
Foto: FT.dk
Jon David Finsen
Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik, dengang færøsk selvstændighed var på dagsordenen. Og selvom jeg stadig er meget selvstændighedsorienteret, har jeg siden justeret mine standpunkter. I dag mener jeg, at øget selvstændighed bør ske inden for rammerne af rigsfællesskabet.

Desuden levede jeg midt i det show i mange år. Jeg var journalist, skrev i aviserne, deltog i den offentlige debat og var i en periode også embedsmand i landsstyret - det bar derhenad. Og så fik jeg mange opfordringer fra venner og familie.

Du er også et kendt komikernavn på Færøerne. Hvilke overvejelser gjorde du dig om det, inden du gik ind i politik?

Jeg var meget bekymret for, om jeg kunne fortsætte med at lave satire og humor, selvom jeg gik ind i politik. Der var også mange potentielle vælgere, der spurgte, om mit politiske engagement ville betyde, at jeg droppede satiren og gøgleriet.

Ét af mine valgløfter var derfor, at jeg ville fortsætte med satiren og stand-up-komedien.
Siden har jeg så lært, at folk sagtens kan skelne mellem politikeren, der taler om fiskekvoter fra Folketingets talerstol, og komikeren, der klæder sig ud og synger om færøske stereotyper.

Hvad er dit vigtigste politiske mål i dag?

Fakta
Sjúrður Skaale er født 8. marts 1967 i Tórshavn. Han er søn af pensioneret navigationslærer Jóannes Skaale og pensioneret handicaplærer Óluva Skaale. Gift med cand.psyk.aut. Súsanna O. Skaale.

Han har været folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin (Socialdemokratiet) på Færøerne siden september 2011 og sad som stedfortræder for Tjóðveldisflokkurin (Det Republikanske Parti) fra 19. februar 2008 til 8. september 2008.

Medlem af Føroya Løgting (Færøernes Lagting) 19. jan. 2008 - 29. okt. 2011. Formand for Færøudvalget fra 2011. Medlem af Nordisk Råd fra 2011. Stedfortræder i Det Udenrigspolitiske Nævn fra 2011.

Har en fortid som gymnasielærer, journalist, komiker, reklamemand og embedsmand i det Færøske Landsstyre.


Kilde: ft.dk

At få Færøerne ind i EU. I dag er Færøerne og færøske borgere ikke omfattet af EU's fire friheder: Fri bevægelse for arbejdskraft, kapital, tjenesteydelser og varer. Det er en kæmpe begrænsning.

Vi har brug for at være tættere knyttet til det internationale samfund. Vi er nok det europæiske land, der er længst ude i periferien i EU. Der er jo en lang række lande, som har stærke associeringsaftaler, selvom de ikke er medlemmer, og som vi ser med Ukraine, er det også vigtigt for EU at udøve sin indflydelse længere østpå. Men man glemmer måske at kigge mod nord.

Ét af mine valgløfter var, at jeg ville fortsætte med satiren og stand-up-komedien. Siden har jeg så lært, at folk sagtens kan skelne mellem politikeren, der taler om fiskekvoter fra Folketingets talerstol, og komikeren, der klæder sig ud og synger om færøske stereotyper.

Sjúrður Skaale
MF, Javnadarflokkurin

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jens Otto Krag. I politik gælder det om at finde en balance mellem det ideologiske og det pragmatiske. Hvis man for eksempel ser på den yderste venstrefløj, så er de generelt meget ideologiske, men nogle gange ikke særligt pragmatiske. Det får man ikke nogen resultater ud af.

Man må forsøge at bevare sine ideer, sin identitet og sin ideologi, men også være pragmatisk nok til at klippe en hæl og hugge en tå for at få det ført ud i virkeligheden.

Jens Otto Krag var et fremragende eksempel på en mand, som havde et klart ideologisk kompas, men som også var klar til at indgå de nødvendige kompromiser for at få gennemført noget og holde på magten.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Nu har jeg jo som sådan ikke nogle modstandere her på Christiansborg, fordi jeg holder mig uden for de partislagsmål, der foregår. Jeg beskæftiger mig kun med de sager, der vedrører Færøerne.

Men en dansk poltiker, jeg er uenig med, men samtidig har stor respekt for, er Pia Kjærsgaard.

I politik gælder det om at være klog og arbejdsom, men det gælder også om at være udholdende og stå fast på sine holdninger, selvom bølgerne skyller ind over én.

Så selvom jeg er rygende uenig med rigtig meget af det, Pia Kjærsgaard står for, så har jeg stor respekt for hendes egenskab til at blive ved, selvom bølger af kritik bliver ved med at skylle ind over hende.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg har to drenge på syv og tolv år, så dem bruger jeg så meget tid, jeg kan, med. Derudover bruger jeg også en del tid i naturen, hvor jeg godt kan lide at fiske og gå ture i bjergene.

Jeg forsøger at tage hjem til familien hver weekend, selvom det er en lang tur.

Er du stadig politiker om 5 år?

Nu er jeg efterhånden så gammel (46 år, red.), at det kan være svært at skifte spor. Så hvis vælgerne tillader det, ja.

Og så må jeg indrømme, at jeg får et kick ud af at føre valgkamp. Det er som en sport. Det ville jeg meget nødig undvære.

Hvad fortryder du fra 2013?

Jeg fortryder, at jeg ikke planlagde året bedre, så jeg fik mere tid til bjergvandring på Færøerene. Jeg elsker, når jeg får tid til at bruge en hel dag på at vandre i bjergene.

Det er en fantastisk følelse for både krop og sjæl, og det hjælper også med at få renset ud i hovedet. Jeg har truffet mange vigtige beslutninger efter 5-6 timers vandring i bjergene.

Hvad ser du frem til i 2014?

En ny politisk kurs på Færøerne. I øjeblikket har vi en meget konservativ regering, og de tager ikke de store udfordringer op.

Vi står nemlig med et enormt problem med demografiske forskydninger. På Færøerne ser man samme demografiske tendens som i hele Europa, hvor folk flytter fra land til by - bare i langt mere ekstrem grad.

Kigger man på en befolkningspyramide for Færøerne, er den helt gal. Det er blevet et timeglas. I øjeblikket er det overvejende folk mellem 20-30, som er taget til Danmark for at studere, men hvis udviklingen fortsætter, har man ikke nogen, der kan arbejde for at forsørge de ældre i de kommende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00