Flere faggrupper kan se frem til arbejdstidsopgør

FIK DU LÆST: Mens lærerne i øjeblikket kæmper for deres særlige arbejdstidsregler, må mange flere faggrupper i det offentlige forberede sig på, at de kan blive de næste i rækken, mener arbejdsmarkedsforsker. (Bragt første gang 13/3).
Sygeplejerskerne kan blive de næste, der skal ud i et opgør om deres arbejdstidsregler.
Sygeplejerskerne kan blive de næste, der skal ud i et opgør om deres arbejdstidsregler.

Det er ikke kun lærerne, der skal i kamp med de offentlige arbejdsgivere om de fastsatte arbejdstidsaftaler.

Mange forskellige faggrupper kan godt forberede sig på, at de står for tur til et opgør med arbejdstiderne, som de kender dem i dag.

Det er den klare vurdering fra professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

Han mener, at krisen har givet arbejdsgiverne usædvanlig gode kort på hånden, og det vil en lang række faggrupper komme til at mærke i den kommende tid.

Det er meget sandsynligt, at det bliver sygeplejerskerne næste gang. Eller eksempelvis faggrupperne inden for ældreplejen, som FOA repræsenterer.

Henning Jørgensen
Arbejdsmarkedsforsker

"Frygten breder sig jo i disse dage. Det kan man også se på de reaktioner, der kommer fra en masse fagforbund oven på lærernes arbejdstidskamp. Der er en berettiget mistænksomhed i hele den offentlige sektor over for, hvem arbejdsgiverne kaster sig over næste gang. Det skyldes, at det i krisetid er arbejdsgiverne, der har overtaget. De har lige nu meget lettere ved at få ændringer igennem," siger Henning Jørgensen.

Regeringen har i sin foregående 2020-plan forventet at kunne frigive nogle offentlige midler ved at modernisere den offentlige sektor. Men med Vækstplan DK blev det beløb, der skal findes, skruet op fra 5 milliarder til 12 milliarder kroner.

Og det kommer blandt andet til at betyde ændrede arbejdstidsaftaler, påpeger Henning Jørgensen.

"Med vækstplanen har regeringen jo radikalt ændret kravet til, hvor mange penge der skal findes ved en offentlig modernisering. Det vil for nogle betyde afskedigelser. Men for rigtig mange andre vil det betyde, at de skal løbe hurtigere for samme beløb. Det varsler jo selvfølgelig et angreb fra arbejdsgiverne på en række faggruppers arbejdstidsregler," siger han.

De næste i rækken
Spørgsmålet er så, hvilke grupper der bliver de næste i rækken til at tage kampen op mod arbejdsgiverne om arbejdstidsaftalerne.

Det er ifølge Henning Jørgensen et sandsynligt scenarie, at det bliver sygeplejerskerne eller andre inden for sundhedsområdet, der først står for tur.

"Overordnet set er det jo LO-arbejdsmarkedet og FTF-arbejdsmarkedet, det drejer sig om. Det er ikke AC-grupperne. Det er meget sandsynligt, at det bliver sygeplejerskerne næste gang. Eller eksempelvis faggrupperne inden for ældreplejen, som FOA repræsenterer," siger Henning Jørgensen.

Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at det nok ikke bliver en offentlig gruppe som politiet, der først skal forberede sig på et arbejdstidsopgør. Dertil er de alt for populære i befolkningen.

"Det er jo så kynisk skruet sammen, at arbejdsgiverne vil gå uden om de mest populære faggrupper. Politiet har en særlig arbejdstidsaftale, og man kunne godt argumentere for, at den skulle moderniseres. Men 91 procent af befolkningen synes godt om og har tillid til politiet. Den kamp har arbejdsgiverne ikke råd til. De risikerer en stor vælgermæssig modstand, som de helst vil undgå," siger Henning Jørgensen og fortsætter:

"Det er de grupper, der ikke kan samle så markant en folkelig opbakning, der står for tur først. Det er jeg helt overbevist om."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Jørgensen

Forskningsansvarlig,University College North Jutland. forfatter inden for forskning og kunst
cand.phil., lic.scient.adm.

0:000:00