Debat

Kvinfo: Ulandsbesparelser skader kvinders rettigheder

DEBAT: Regeringen har flere gange fremhævet kvinders rettigheder som et centralt indsatsområde for dansk udenrigspolitik. Det virker derfor uforståeligt at skære ned på netop dette område. Det mener Nina Groes, direktør i Kvinfo.

Verden over mister kvinder og piger rettigheder hver dag. Den arabiske verden går gennem en bølge af uro, der har udløst vor tids største humanitære krise. Alligevel vælger Danmark nu at fjerne en stor del af sin støtte til kvinders rettigheder i den region i verden, der har den ringeste ligestilling. Det mener Nina Groes, direktør i Kvinfo.
Verden over mister kvinder og piger rettigheder hver dag. Den arabiske verden går gennem en bølge af uro, der har udløst vor tids største humanitære krise. Alligevel vælger Danmark nu at fjerne en stor del af sin støtte til kvinders rettigheder i den region i verden, der har den ringeste ligestilling. Det mener Nina Groes, direktør i Kvinfo.Foto: Kvinfo
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nina Groes
Direktør, Kvinfo

Verden over mister kvinder og piger rettigheder hver dag. Den arabiske verden går gennem en bølge af uro, der har udløst vor tids største humanitære krise. Alligevel vælger Danmark nu at fjerne en stor del af sin støtte til kvinders rettigheder i den region i verden, der har den ringeste ligestilling.

Med forliget om Finansloven blev der skåret yderligere ned oven i de allerede voldsomme besparelser på udviklingsbistanden, og Det Arabiske Initiativ er nu halveret til 140 millioner kroner årligt. Heraf bliver de danske partnerorganisationers arbejde skåret med tæt på en fjerdedel, og dermed rammes også næsten 10 års arbejde med at styrke kvinders rettigheder i Mellemøsten og Nordafrika.

Nyheden kom, netop som jeg var vendt hjem fra Tunesien, hvor jeg havde deltaget i lanceringen af den tunesiske version af ”Who is She”-databasen, der indeholder profiler på kvindelige eksperter og dermed er med til at sikre, at deres talenter bliver brugt i bestyrelser, ekspertudvalg og i den offentlige debat – og dermed i samfundets fremtidige udvikling.

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Fra tunesisk side var glæden og opmærksomheden stor, og blandt andet var den tunesiske kvindeminister Samira Merai mødt op.

Hovedet på sømmet
’Who is She’ har en stor betydning i forhold til at gøre tunesiske kvinder synlige i det offentlige liv. Tunesiske kvinder er ikke nogen, der stiller sig op og råber fra tagene. Men de har store kompetencer, der kan bruges både i medierne og i Tunesiens reformproces," sagde hun ved lanceringen.

Støtten til ligestilling og kvinders rettigheder er en støtte til de kræfter, der bygger op og er med til at forebygge, at kaos breder sig yderligere i regionen. Det er langsigtet og bæredygtig udenrigspolitik.

Nina Groes
Direktør, Kvinfo

’Who is She’ er bygget over KVINFOs danske ’Ekspertdatabasen’, som siden 1990’erne har bidraget til at øge kvinders synlighed i Danmark. Med den tunesiske ’Who is She’ er den idé nu eksporteret til fem arabiske lande, hvor der er lavet ekspertdatabaser i samarbejde med lokale partnere. For kvindeministeren er den synlighed, som databasen er med til at give, en del af hendes vision for det tunesiske samfund.

"Min ambition er, at vi i 2030 har et tunesisk samfund med ligestilling, så alle har lige muligheder, og at kvinder møder samme anerkendelse som mænd," sagde hun.

Dermed rammer hun også hovedet på sømmet i forhold til, hvad det er, som Det Arabiske Initiativ er så velegnet til at bidrage med – nemlig potentialet til at styrke de kræfter og de udviklinger, som opbygger samfundets bærende strukturer og præger det i en demokratisk retning. De partnere, KVINFO arbejder med, er blandt de progressive og demokratiske kræfter i den arabiske verden. Støtten til ligestilling og kvinders rettigheder er en støtte til de kræfter, der bygger op og er med til at forebygge, at kaos breder sig yderligere i regionen. Det er langsigtet og bæredygtig udenrigspolitik.

Når det gælder ligestilling, så ved vi, at den er blandt de stærkeste faktorer i at fremme både en stabil, demokratisk udvikling og økonomisk vækst. Det gælder både i de beslutningstagende lag, og det gælder bredt i samfundet.

Kortsigtet og uforståeligt
Det afspejles i KVINFOs arbejde under Det Arabiske Initiativ, der arbejder med ligestilling fra mange vinkler og samfundsgrupper. Tingene hænger sammen, og hverken politisk deltagelse, juridiske rettigheder eller økonomisk selvstændiggørelse kan stå alene. Så projekter som forebyggelse af børneægteskaber, træning af kvinder i politisk deltagelse og arbejde for bedre muligheder for kvinder på arbejdsmarkedet er alle blandt indsatsområderne. Med nedskæringerne skal en del af de indsatser vælges fra.

Regeringen har flere gange været ude og fremhæve ligestilling og kvinders rettigheder som en bærende dansk værdi og som et centralt indsatsområde for dansk udenrigspolitik. Også Det Arabiske Initiativ skal prioriteres, skriver blandt andet Michael Aastrup Jensen i debatten her på Altinget.

Alligevel har man altså valgt at skære dybt i både Det Arabiske Initiativ og i støtten til ligestilling generelt. Det gælder for eksempel Danmarks bidrag til UN Women, til FN’s befolkningsfond UNFPA, til internationalt arbejde med seksuel og reproduktiv sundhed og til en række af de andre danske organisationer, der arbejder med kvinders rettigheder.

Det virker både kortsigtet og uforståeligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Groes

Direktør og stifter, Divérs
cand.scient.adm. i sociologi (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00