Regeringen mangler halv milliard til ny politiskole

NYBYGGERI: Regeringen mangler at anvise finansiering på op mod 500 millioner kroner til at bygge en ny politiskole i Herning. Forligspartier presser justitsminister Søren Pind (V) for afklaring.

På Venstres landsmøde i Herning blev der i den forgange weekend gentagende gange rettet kritik af forløbet omkring placeringen af en ny politiskole i Jylland.
På Venstres landsmøde i Herning blev der i den forgange weekend gentagende gange rettet kritik af forløbet omkring placeringen af en ny politiskole i Jylland.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde

Ambitionen om at placere en nybygget politiskole i Herning efterlader en stor uafklaret regning.

Et nybyggeri er den klart dyreste løsning i Rigspolitiets analyse af mulighederne for at placere en ny politiskole.

Justitsminister Søren Pind (V) og kompagni har den seneste uge ivrigt forsvaret ønsket om at bygge nyt i Herning.

Til gengæld har regeringen været noget mere fåmælt i forhold til, hvor man vil finde de over 500 millioner kroner, politiet anslår, et nybyggeri vil koste.

Da det ikke lykkedes at finde en afklaring ved de netop overståede finanslovforhandlinger, er spørgsmålet nu skudt tilbage til forligskredsen bag flerårsaftalen om politiets økonomi.

Og her fastholder ikke mindst Dansk Folkeparti presset for at få en snarlig afklaring.

”Jeg synes, det er en billig omgang for regeringen. Man peger på den dyreste løsning, men uden at pege på nogen finansiering. Og finansiering er dog en vigtig detalje,” siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen opfordrer til, at Søren Pind indkalder til et nyt møde i denne uge.

Politiforlig tavs om penge
Beslutningen om at etablere en ny politiskole blev truffet i forbindelse med sidste års flerårsaftale om politiets økonomi frem til og med 2019.

I princippet indeholder aftalen ingen nærmere geografiske bindinger for regeringen, end at den nye uddannelse skal placeres i ”det vestlige Danmark” på en måde, så det sikrer ”bedre balance mellem landsdelene.”

Lige så fåmælt flerårsaftalen er om placeringen, lige så tyst er den om finansieringen af den kommende politiskole.

Som det eneste fremgår det, at der er afsat en reserve på samlet 100 millioner kroner i 2018 og 2019 til omkostninger ved ’etablering’ af den nye politiskole.

Det dækker over indkøb af møbler, opsætning af træningsbaner og lignende.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V) mandag.

Læs hele artiklen på Altinget: justits (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Flerårsaftale 2016 - 2019 om ny politiskole

"Aftaleparterne er enige om at etablere et nyt uddannelsescenter i det vestlige Danmark for at imødekomme politiets fremtidige uddannelsesbehov og samtidig bidrage til øget aktivitet i hele Danmark og en bedre balance mellem landsdelene."

"Med etableringen af en skole i det vestlige Danmark vil politiskolens uddannelsesaktiviteter fremover foregå på to uddannelsescentre – ét i Brøndby og ét i det vestlige Danmark. Der vil på begge uddannelsescentre blive gennemført grunduddannelse af nye politibetjente."

"Der vil blive afsat en reserve, som udmøntes, når der på baggrund af en analyse er fundet en passende løsning for etableringen af det nye uddannelsescenter."

I en anmærkning til politiets samlede aftalebevilling fremgår det, at rammen indeholder en reserve på 50 mio. kr. i henholdsvis 2018 og 2019 til en ny politiskole

Kilde: Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2016 - 2019


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00