Aftale om den sociale del af satspuljen

SATSPULJEN: Der er plads til forbedringer, men generelt er det en god aftale, lyder den fælles melding fra socialordførerne om aftalen.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) er godt tilfreds med, at partierne blandt satspuljen har indgået en aftale om den sociale del af puljen.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) er godt tilfreds med, at partierne blandt satspuljen har indgået en aftale om den sociale del af puljen.
Anders Agner Pedersen
Partierne bag satspuljeforliget er blevet enige om årets satspuljeaftale på det sociale område. En aftale, der blandt andet betyder forbedringer for handicaphjælpere, færre udsættelser af lejere, samt en mere helhedsorienteret indgang til indsatsen over for sindslidende. Velfærdsminister Karen Jespersen (V) erklærer sig godt tilfreds med det resultat, som parterne er nået frem til.

"Det har været et godt forhandlingsforløb mellem partierne. Der er taget vigtige initiativer for de handicappede. De har fået løn, så det fortsat er muligt at tiltrække handicaphjælpere. Derudover har vi via nye tiltag sikret, at folk ikke bliver sat på gaden," siger Karen Jespersen til Altinget.dk. Ministeren er glad for, at det desuden er lykkedes forligspartierne at blive enige om "Barnets Reform", der har til formål at forbedre indsatsen i forhold til børn og unge.

"Vi har sat et reformarbejde i gang for udsatte børn, og har givet hinanden håndslag på, at vi skal kigge på alle aspekter omkring udsatte børn. Nøgleordet er børns retssikkerhed, for de skal ikke bare være overladt til sig selv. Der er for mange indicier på, at det i dag går galt flere steder," siger Karen Jespersen.

S: Vigtigt, at handicaphjælperne belønnes
Generelt er der stor tilfredshed blandt partierne omkring aftalen. Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen er især glad for, at det er lykkes at få gennemført flere af partiets mærkesager.

"I år har det været meget vigtigt for os at sikre løn til handicaphjælperne. Handicaphjælperordningen er en rigtig god ordning, som sikrer, at mennesker med funktionsnedsættelse kan bibeholde så normalt et liv som muligt. Og den ordning har været under pres, fordi det aldrig tidligere har været muligt at sikre en overenskomstsvarende løn, og det er lykkedes med denne her aftale. Og det er et kæmpe fremskridt og noget af det, som jeg er gladest for," siger Mette Frederiksen, som dog sagtens kan få øje på ting, som kunne være bedre.

"Vi ville meget gerne haft, at vi havde fået ændret på det, der hedder merudgiftsordningen. Det er sådan i dag, at hvis man har funktionsnedsættelser og har udgifter forbundet med det, så kan man få dækket sine merudgifter til og med det 65. år, og ordningen fortsætter, når man bliver pensionist, men det gør handicappede jo ikke, og vi ville meget gerne, at vi havde fundet en løsning på det problem i år, men det har vi ikke kunnet få VKO med på, så det må vente til næste år," siger Mette Frederiksen.

Det har været et godt forhandlingsforløb mellem partierne. Der er taget vigtige initiativer for de handicappede. De har fået løn, så det fortsat er muligt at tiltrække handicaphjælpere. Derudover har vi via nye tiltag sikret, at folk ikke bliver sat på gaden.

Karen Jespersen
Velfærdsminister, Venstre

R: Et skridt nærmere realisering af vores 2015-plan
Også hos De Radikale er der glæde at spore. Næstformand i folketingsgruppen Morten Østergaard kalder aftalen "et skridt på vejen imod realiseringen af den radikale 2015-plan".

"Vi er særligt glade for de initiativer, der skal sikre, at udsatte lejere ikke ender i hjemløshed. Derudover har vi fået sat et meget stort fingeraftryk på den boligsociale indsats, hvor der nu bliver investeret 45 millioner kroner over de næste fire år i en række udvalgte kommuner, som er første skridt i den retning, som vi gerne vil, nemlig, at der ikke skal være ghettoer i Danmark i 2015," siger Morten Østergaard, som ærgrer sig over, at det ikke lykkes at få flere midler til netop bekæmpelsen af ghettoer.

"Vores ambitioner rakte i hvert fald til mere, men nu må vi så se, om ikke vi kan komme videre med det i de forandringer, som fortsat foregår på integrationsområdet, og forhåbentlig supplere på det område," tilføjer Morten Østergaard.

DF vil fortsat afskaffe satspuljen
To af partierne, der er med i aftalen, Dansk Folkeparti og SF, har fra starten meldt ud, at de ikke var varme tilhængere af satspuljen i dens nuværende form. Dansk Folkeparti meldte allerede i sommer ud, at de ønskede at afskaffe satspuljen, mens SF senere fulgte trop med udmeldingen om, at satspuljen skulle finansieres på en anden måde. Men når der nu ikke var flertal for at afskaffe satspuljen, så mener Dansk Folkepartis socialordfører, Christian H. Hansen, at den nye aftale er rigtig fin.

"Jeg synes, at vi er kommet frem til en rigtig god aftale, hvor der er nogle gode elementer i, og hvor der trods alt bliver afsat en række penge til forskellige initiativer. Hvis jeg skal fremhæve et af dem, som vi har lagt vægt på, så er det det omkring psykiatrien, den sociale psykiatri ude i områderne, hvor man laver denne her pulje på seks millioner til nogle initiativer i nogle forsøgskommuner, fordi vi mener, at der på det område er nogle problemer, som skal løses hen ad vejen. Og det er der nu blevet afsat penge til," siger Christian H. Hansen, som dog understreger, at Dansk Folkeparti fortsat mener, at satspuljen bør afskaffes.

"Hvis det stod til os, så afskaffede man satspuljen, men det er der jo ikke politisk flertal for, som det ser ud lige nu," siger Christian H. Hansen.

SF: Satspuljen burde finansieres på en anden måde
Nogenlunde samme melding lyder der fra SF. Aftalen er god, men satspuljen burde finansieres på en anden måde, mener partiets socialordfører, Özlem Cekic.

"Aftalen er god nok, men vi ønsker simpelthen en anden finansiering af satspuljen. Vi synes ikke, det holder, at de fattige betaler for sig selv på deres egen finanslov, som satspuljen jo er," siger Özlem Cekic, der personligt glæder sig over, at der med aftalen rettes fokus mod udsatte børn og unge. Et område, som ifølge Özlem Cekic er et kerneområde for SF. Hun kan dog også sagtens komme i tanke om ting, der kunne være gjort bedre. Blandt andet er mener SF, at aftalen bærer præg af politiske lappeløsninger.

"Der er nogle af de her projekter, som er mere lappeløsninger end reelle løsninger, og det er jo selvfølgelig svært for os at være med til lappeløsninger, men vi har ikke en anden mulighed end at gå ind og lappe på de huller, som regeringen laver. Og for os er det bedre at gøre noget end ikke at gøre noget," fastslår Özlem Cekic.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Jespersen

Redaktør, Den Korte Avis, fhv. minister (S og V), fhv. MF (S og V)
cand.mag. i historie og arkæologi (Københavns Uni. 1977)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christian H. Hansen

Formand, sekretariatsleder og redaktør, Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, fhv. MF (DF og løsgænger)
sygehjælper (Forsvaret 1983)

0:000:00