Her vil den stigende ledighed ramme

LEDIGHED: Byggebranchen bliver hårdt ramt, når ledigheden stiger i 2009. Også den finansielle sektor skal ud i fyringsrunder.
Byggebranchen vil blive hårdt ramt, når ledigheden stiger i 2009, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.
Byggebranchen vil blive hårdt ramt, når ledigheden stiger i 2009, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.Foto: Simon Ladefoged/Dansk Byggeri
Anders Agner Pedersen
At 2009 bliver et år med stigende ledighed ligger allerede nu fast, selv om rådhusklokkerne endnu ikke har ringet det nye år ind. Spørgsmålet er så bare, hvem det er, der er i farezonen, når først fyringsrunderne går i gang. Ifølge arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri Mette Rose Skaksen står især byggebranchen for skud.

"Bygge- og anlægssektoren og byggematerialeindustrien har indtil nu været blandt dem, der har været allerhårdest ramt. Og det er især faglærte personer i bygge- og anlægssektoren, der bliver ramt. De hører til dem, der allerede har det svært lige nu," siger Mette Rose Skaksen til Altinget.dk.

Hun bakkes op af næstformanden i Jobcenterchefforeningen, Hans Lund Rasmussen.

"Det er først og fremmest 3F-området, der står for skud. Det vil sige de ufaglærte. Det er altid dem, der ryger først. De arbejdspladser, som de typisk arbejder på, det er nogen, som er meget konjunkturstyret. Det vil for eksempel sige byggeriområdet," siger Hans Lund Rasmussen.

Den finansielle sektor får det svært
Også arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen forudser strenge tider for de ansatte i byggebranchen i den kommende tid.

"Byggeriet vil blive meget hårdt ramt. Det er stort set gået i stå. Ikke mindst nybyggeri. Men der vil også blive sparet på reparationshåndværkere, ingeniører og tekniske tegnere," siger Flemming Ibsen, som forudser, at også den finansielle sektor skal uddele adskillige stykker gråt papir.

Byggeriet vil blive meget hårdt ramt. Det er stort set gået i stå. Ikke mindst nybyggeri. Men der vil også blive sparet på reparationshåndværkere, ingeniører og tekniske tegnere.

Flemming Ibsen
Arbejdsmarkedsforsker, Aalborg Universitet

"Det er klart, at det starter i den finansielle sektor, hvor der vil være en masse, der ryger ud af bankerne. I hele ejendomsmæglerbranchen vil der være mange, der ryger ud på grund af situationen på boligmarkedet. I den finansielle sektor vil vi se en rationalisering, fordi bankerne jo skal slanke sig," forklarer Flemming Ibsen og fortsætter:

"Det forplanter sig jo til forbruget. Og dermed kommer det videre til detailhandelen, som også vil mærke et faldende forbrug, så der er også mange, der ryger ud der. Og hele transportområder, altså dem, der deler varer ud rundtomkring. Og det hænger sammen med det eksportende erhverv, som også vil blive ramt. Så industrien vil også begynde at fyre folk, for de er meget eksportorienterede," uddyber Flemming Ibsen.

Problemer for fremstillingsindustrien
Nogenlunde samme forventning er der hos Dansk Industri, hvor Mette Rose Skaksen forudser, at de ansatte i den klassiske produktionsindustri vil blive hårdt ramt.

"Der er ingen tvivl om, at nogle af de erhverv, der har en stor del af deres afsætning på de internationale markeder, vil blive ramt nu. Det er for eksempel industri, altså fremstillingsindustri. Så i første omgang er det især eksportvirksomheder inden for denne branche, der bliver ramt. Det er i høj grad medarbejdere, der er placeret i produktionen, der er i farezonen. Det vil sige ufaglærte og faglærte. Det kan dog også være enkelte med en videregående uddannelse, hvis de sidder nede i produktionen, som lukkes ned. Men det er i høj grad produktionsarbejdere," siger Mette Rose Skaksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00