Løkke og Thorning i clinch om finanskrisen

DUEL: Næste valgs mulige statsministerkandidater i duel om finanskrisen - de var alt andet end enige.
Finansminister Lars Løkke Rasmussen og S-formand Helle Thorning-Schmidt tørnede onsdag sammen til debat om, hvordan Danmark skal klare sig gennem finanskrisen. Og det gik ikke stille for sig.
Finansminister Lars Løkke Rasmussen og S-formand Helle Thorning-Schmidt tørnede onsdag sammen til debat om, hvordan Danmark skal klare sig gennem finanskrisen. Og det gik ikke stille for sig.Foto: Torbjørn Næs Bertelsen/Altinget.dk
Anders Agner PedersenTorbjørn Næs Bertelsen

Hvordan skal Danmark komme igennem den finansielle krise, som hele verden i øjeblikket befinder sig i, og som bliver dybere og dybere for hver dag, der går?

Det var temaet, da finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og oppositionens leder, S-formand Helle Thorning-Schmidt, i dag mødtes til duel i Politikens Hus i København.

Og selv om Vorherre havde gjort, hvad han kunne for at holde folk væk ved at lade sludsneen vælte ned fra himmelen, var godt 300 mennesker alligevel mødt frem, hvilket vidnede om debattens vigtighed.

En ting stod hurtigt klart: De to kunne enes om en ting, nemlig at være uenige i alle ting. Lige bortset fra euroen, som de begge mener, at Danmark bør tilslutte sig.

Selvfølgelig kan vi forhandle, når det handler om landets interesser. Der er ikke noget fjendskab. Det er jo ikke nogen skolegård.

Helle Thorning-Schmidt
Partiformand, Socialdemokraterne

Helle gik til angreb
Det var Helle Thorning-Schmidt, der først fik ordet. Og som ventet benyttede hun lejligheden til at gå direkte efter struben på finansministeren.

"Finansministeren sidder på hænderne. Og det skal han holde op med, for situationen er alvorlig," tordnede S-lederen.

Det tog Løkke dog med vanlig tilbagelænethed. Selv om han var på udebane. Den gamle radikale avis Politiken har i dag en linje, der ligger tæt på Socialdemokraternes.

"Vi må forvente, at ledigheden vil komme til at stige. Det, der er vores opgave, er at sørge for, at det ikke kommer ud af kontrol. Og jeg sidder bestemt ikke på hænderne," forsikrede Løkke.

Men så let gav Helle Thorning-Schmidt ikke op. En borgerlig finansminister var lokket ind på hendes hjemmebane, hvor størstedelen af tilhørerne bakkede op om hende, så nu skulle finansministeren have på hattepulden.

"Hvor meget skal ledigheden stige, før det bliver et samfundsproblem?" ville Thorning have svar på.

"Når vi når til det punkt, hvor hver enkelt dansker er i fare for at miste sit job uden at have en rimelig god chance for at få et nyt. Men det kan man ikke sætte tal på," returnerede Løkke, der mindede om, at den danske økonomi er langt stærkere end mange af de andre europæiske lande.

Thorning: Regeringen fejlanalyserer
Sådan dansede de lidt frem og tilbage, indtil Helle Thorning-Schmidt igen gik til angreb.

"Mit største problem med regeringen er, at den fejlanalyserer. Det er ikke mere end et par måneder siden, at statsministeren nægtede, at vi var på vej ind i en recession. Og det er præcis, hvad vi er på vej ind i nu. Regeringen skal tilbage til den virkelige verden, for der skal handles nu," lød det fra Thorning, der mente, at der var behov for at investere i den offentlige sektor med det samme.

SP-ordningen, skoletoiletter, klimadebatten og den kollektive trafik fik også et par ord med på vejen, inden Thorning-Schmidt samlet set opsummerede med et nyt angreb.

"På alle disse områder har regeringen taget fejl. Og jeg frygter, at regeringen igen tager fejl ved at handle for sent," var Thornings vurdering.

Løkke: Det er ikke et fair billede, Helle tegner
Så havde Lars Løkke hørt rigeligt, og han gik til modangreb. "Sandheden er, at vi står over for en dobbelt udfordring. Der kommer til at mangle hænder, hvilket vi skal tage meget alvorligt. Samtidig er vi i en situation, hvor ledigheden vil stige. For det er klart, at de ting, der sker i verden, påvirker os. Det blæser om ørerne på os. Men det er ikke et fair billede, Helle tegner, når hun siger, at vi intet foretager os. For er der noget, vi gør, så er det at handle," lød det bestemt fra Løkke.

Var det ikke en ide, hvis Danmark kom med i euro-samarbejdet, ville en kvindelig tilhører vide?

"Jo", svarede de begge. "Det ville være godt for Danmark at have euroen."

Et kort øjeblik var det, som om julefreden sænkede sig over såvel debattørerne som forsamlingen. Endelig et punkt, de to kamphaner kunne enes om.

Kan de to arbejde sammen?
Den fred varede dog kort, for ifølge Løkke var det eneste, oppositionen håbede på, at ledigheden ville blive så tårnhøj, at det til sidst ville betyde, at regeringen måtte træde tilbage. Og så var det, at S-formanden røg op i det røde felt:

"Det er simpelthen usmageligt, at du siger, at vi bare sidder og glæder os til, at ledigheden stiger," sagde Thorning.

"Det er da lige så usmageligt, at du prøver at sælge historien om, at regeringen er ligeglad," kvitterede Løkke.

Debatten tog sin afslutning, men inden da var det naturligvis relevant at få stillet spørgsmålet, som de fleste havde siddet og brændt inde med. Kan de to overhovedet arbejde sammen? Ikke mindst set i lyset af Helle Thorning-Schmidts angreb på Løkkes evner som forhandlingsleder i kølvandet på forhandlingerne om arbejdsmarkedsreformen.

"Selvfølgelig kan vi forhandle, når det handler om landets interesser. Der er ikke noget fjendskab. Det er jo ikke nogen skolegård," lød det fra Thorning.

"Politik bør handle om indhold i stedet for om proces. Der er alt for meget fnidder lige i øjeblikket. Og det skal det ikke handle om. Det skal handle om indhold. Jeg vil i den forbindelse godt sige, at der var skønhedspletter i den forhandlingsproces. Den tager jeg ved lære af," sluttede Løkke.

Halvanden times duel på ord var forbi. Enige blev de langtfra. Men de fik da trods alt luftet deres synspunkter over for både hinanden og vælgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00