Flere flygtninge søger til Danmark

ASYL: Antallet af flygtninge der kommer til Danmark for at søge asyl, er fordoblet på tre år. Det danske asylsystem er presset, mener Røde Kors.

I de første otte måneder af 2009 er der i alt kommet 2.182 asylansøgere til Danmark. I forhold til 2006 er det en markant stigning på 86 procent. Også andelen af flygtninge der opnår asyl er steget, og har ikke været så højt siden 1999. Det skriver Berlingske Tidende i dag efter en gennemgang af statistikker fra Rigspolitiet og Integrationsministeriet.

"Det er knyttet til de konfliktmønstre, der findes i verden. Ansøgerne fra Afghanistan og Irak er markant flere end andre, og en række minoritetsgrupper, f.eks. kristne, er under pres," siger Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp til Berlingske Tidende.

Ifølge UNHCR er den procentvise stigning i antallet af flygtninge, der søger til Danmark markant højere end i hele EU, der fra 2007 til 2008 havde en stigning på 6 procent.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Peter Skaarup er bekymret over stigningen og vil i næste uge drøfte mulige stramninger i udlændingelovgivningen med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V):

"Det er en udfordring, det der sker nu, og vi vil bede regeringen om en forklaring på, hvorfor der igen er flere, der søger asyl i Danmark," siger han til Berlingske Tidende.

Behov for flere asylcentre
Den øgede tilstrømning af asylansøgere til Danmark lægger pres på asylcentrene, der flere steder kæmper med overbelægning. Seks nye centre er åbnet og flere er på vej, men situationen er uacceptabel, mener asylchef i Dansk Røde Kors Jørgen Chemnitz:

"Alle kvadratmeter er udnyttet til det sidste. Med det billede, vi har nu, har vi akut brug for 200-300 pladser," siger han til Berlingske Tidende.

I Sandholmlejren, der er modtagecentret for asylansøgerne, var der i sidste uge 49 familier med et ellere to børn, der boede på et lille værelse. Enlige mænd må bo fire sammen på et værelse.

"Bovilkårerne i Sandholm er meget ubehagelige. Situationen er ganske alvorlig for de mennesker, der kommer hertil lige nu, men vi har svært ved at håndtere det, så vi kan se os selv i øjnene," siger han til Berlingske Tidende.

På asylkontoret i Udlændingeservice, der behandler asylansøgningerne, er arbejdspresset også øget. Medarbejdere fra andre afdelinger i Udlændingeservice og også Integrationsministeriet har måtte bidrage til sagsbehandlingen, så der ikke opstod månedslange ventetider. De arbejder på at imødekomme det øgede pladsbehov:

"Vi etablerer asylcentre, når der opstår behov for det, og samme tilpasning sørger vi naturligvis for, når det gælder sagsbehandlingen," siger vicedirektør i Udlændingeservice Poul Mose til Berlingske Tidende.

Siden 2007 har 53 procent af asylansøgerne opnået flygtningestatus i Udlændingeservice.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00