Analyse af 
Erik Holstein

SF udfordrer DF på danske værdier

ANALYSE: Søvndal vil bryde DF's patent på danskheden ved en offensiv kampagne. Men han risikerer at komme i dobbeltild fra Pia Kjærsgaard og "Politiken-segmentet".
"Det er også mit land. Det er også mit flag," skriver Villy Søvndal i den kronik, der følger den opsigtsvækkende SF-annonce.
"Det er også mit land. Det er også mit flag," skriver Villy Søvndal i den kronik, der følger den opsigtsvækkende SF-annonce.Foto: sf.dk
Erik Holstein

Det er et dristigt skridt, Villy Søvndal tager med torsdagens massive SF-kampagne for "danske værdier". Ikke alene udfordrer han Pia Kjærsgaard på DF's erklærede hjemmebane. Søvndal risikerer også at skabe en chok-effekt blandt garvede SF-vælgere. Det er noget af en satsning, få dage før kommunalvalget løber af stablen.

Det grafiske udtryk fra SF-annoncen - hvor Søvndal sammen med SF's fire spidskandidater fra de store byer fremtræder på en baggrund af Dannebrog - er nemlig meget utraditionelt på venstrefløjen, hvor mange har haft det svært med danske flag, der er blevet set som et symbol på nationalisme. Således havde man med garanti ikke fået Søvndals forgænger som SF-formand, Holger K. Nielsen, til at optræde på den baggrund.  

Uligheden som slagmark
For Villy Søvndal er der imidlertid tale om at generobre en dagsorden og et symbol, der set med SF-øjne er blevet "kidnappet af Dansk Folkeparti":

"Jeg vil ikke finde mig i, at højrefløjen tager patent på Danmark og Dannebrog. Det er også mit land. Det er også mit flag," som Søvndal torsdag skriver i kronikken "Til kamp for de ægte danske værdier" på pol.dk.  

Selvom der er tale om en direkte udfordring af DF, er Søvndals kronik ikke et af de gammelkendte venstrefløjsangreb, hvor det er "DF's menneskesyn", der skammes ud. Derimod gøres fordelingspolitikken til slagmarken, og Søvndal går her i clinch med hele VKO.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Selvom der er tale om en direkte udfordring af DF, er Søvndals kronik ikke et af de gammelkendte venstrefløjsangreb, hvor det er "DF's menneskesyn", der skammes ud. Kronikken er ikke et specifikt angreb på DF, og den nævner ikke udlændingepolitikken med et ord. Derimod gøres fordelingspolitikken til slagmarken, og Søvndal går her i clinch med hele VKO.

Favoritmodstandere
SF definerer i annoncen de danske værdier som "fællesskab, lighed, velfærd, tryghed". Ret beset  "nordeuropæiske" eller "skandinaviske" værdier, der kendetegner velfærdssamfundene i disse lande. Men forkert er det jo ikke, at disse værdier også kendetegner det danske samfund.

Foto: sf.dk

I SF er man helt bevidst om, at annoncen vil få folk til at spærre øjnene op. Den vil sandsynligvis skærpe konflikten med DF, der i forvejen ser SF som den største trussel mod endnu en VKO-sejr ved næste folketingsvalg. Dét slagsmål kan såvel Søvndal som Pia Kjærsgaard vinde på, for det profilerer begge partier som det, de er: Den mest fremgangsrige og dynamiske enhed i hver sin blok.

Tøger-tendensen
Spørgsmålet er derimod, hvordan Søvndal vil komme ud det, hvis annoncen som ventet fører til slagsmål med "Politiken-segmentet". Dagbladet Politiken - der i stadig større omfang agerer som et parti snarere end som et nyhedsorgan - har næsten konsekvent fundet negative vinkler på SF gennem det seneste år, og flere af avisens ledende medarbejdere har aktivt engageret sig i arbejdet med at banke SF "på plads". Hvilket i Politiken-optik vil sige værdipolitiske synspunkter et sted mellem Radikale og Enhedslisten.

Dertil kommer, at også en række andre medier står på spring for at finde negative historier om Søvndals folk. Ikke som resultat af en journalistisk sammensværgelse - som Socialdemokraterne troede sig ramt af i 2001 - men derimod som resultat af en journalistisk refleksreaktion: Nu har succeshistorierne om SF domineret i lang tid - og derfor er den "originale og gode" historie en fokusering på SF'ernes fejltagelser.

Fraværende kritikere
Om SF's nye kampagne for danske værdier går hjem afgøres af, hvorvidt det lykkes at holde de interne spændinger under kontrol. Udover opbakning fra partiets kommunale spidskandidater i de store byer har SF-ledelsen orienteret folketingsgruppen på et møde tirsdag.

Herfra lød ingen kritiske røster, men hverken Pernille Frahm, Özlem Cekic eller Kamal Qureshi var til stede på det møde. Det vil typisk være fra den personkreds, der vil lyde kritik af den nye SF-kampagne og selve udtrykket "danske værdier".

Loyal eksformand
Holger K. Nielsen var heller ikke til stede ved orienteringen, men selvom den tidligere SF-formand givet vil skære en grimasse, er han så loyal over for partiet, at det er utænkeligt, at han vil kritisere kampagnen.

I det hele taget vil de færreste SF'ere være parate til at angribe partilinjen få dage før et kommunalvalg, der ligger til at blive en tordnende succes for partiet, så også denne gang kan Søvndal ende med at tage stikket hjem.

Men det er unægtelig en satsning: For går det galt, vil alle stå i kø for at spørge, hvorfor i alverden SF-ledelsen tog et så risikabelt initiativ få dage før et vigtigt valg.   

<img align="left" src="@nyimg=5559@" />

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Pernille Frahm

Fhv. MF (1990-94, 1998-99 og 2007-11), MEP (1999-2004) og byrådsmedlem, Frederiksberg (SF), fhv. lærer
Lærer (Frederiksberg Seminarium 1978), master i specialpædagogik (DPU 2006)

0:000:00