S foreslår uddannelseskommission

UDDANNELSE: Vi trænger til en diskussion af begrebet verdensklasse, siger Kirsten Brosbøl (S), der foreslår at lade en kommission kortlægge det videregående uddannelsessystem. Forslaget møder god opbakning.
Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl foreslår uddannelseskommission.
Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl foreslår uddannelseskommission.
Uffe Laursen

Vi brug for en uddannelseskommission, der kan kvalificere debatten om, hvad regeringen mener, når den siger verdensklasseuddannelse. Det foreslår Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl.

"Jeg tror, at alle kan se, at der skal flere penge til, men først og fremmest så synes jeg, at vi har brug for et overordnet perspektiv på universiteternes uddannelsessystem. De senere år er forskningen løbet med opmærksomheden og pengene, nu er det på tide, at vi stopper op og begynder at diskutere med udgangspunkt i, hvad det vil sige at have uddannelser på verdensklasseniveau, og hvordan vi får det finansieret," siger Kirsten Brosbøl.

Hendes forslag får opbakning af rektorformand Jens Oddershede, DJØF og FUHU. Mens Venstre afviser en kommission.

Foreslår en kommission 
Kirsten Brosbøl ærgrer sig over, at McKinsey-rapporten aldrig tog fat om kvalitetsspørgsmålet, selv om det for Socialdemokraterne var en af pointerne med at bestille den. Derfor foreslår hun, at der nedsættes en uddannelseskommission, som kan komme med bud på, hvad kvalitet i uddannelse er, og hvad det reelt vil koste at lave verdensklasseuddannelse i Danmark.  

Det handler bl.a. om, hvordan man får flere undervisningstimer, nye måder at tilrettelægge undervisningen på, samt hvordan den al for udbredte brug af undervisningsassistenter uden forskningsmæssig baggrund mindskes.

"Desuden så jeg gerne, at vi diskuterede optagelsessystemet, hvor jeg ønsker mere fleksibilitet og bredere indgange til vores universiteter. Vi skal sikre bedre mulighed for at skifte studie undervejs, ikke at folk skal kunne shoppe uhæmmet rundt, men jeg tror, at vi får stærkere kandidater, hvis vi fjerner nogle af de barrierer, som findes i dag," siger hun og henviser til Videnskabsudvalgets tur til Californien i juni, hvor hun oplevede, hvordan de studerende dér bliver optaget på et universitet og ikke på en bestemt retning. Først senere specialiserer man sig så.

Skal have gang i debatten 
"Ikke at det nødvendigvis skal være som i USA, men vi har klart brug at diskutere mere fleksibilitet og bedre overgange mellem uddannelser - også i forhold til professionsuddannelserne. Jeg synes, det er nu, at vi skal have gang i debatten, og det må gerne være f.eks. i regi af en kommission," siger Kirsten Brosbøl.

Ønsket om en mere tilbundsgående diskussion af, hvad vi i Danmark mener med begrebet verdensklasse, deles af både rektorformand Jens Oddershede, tænketanken FUHU og fagforbundet DJØF, der organiserer flertallet af danske universitetsstuderende.

"Det lyder som et godt forslag at nedsætte en kommission, der tager fat i, hvad god uddannelse er, og hvad det koster. Det var en opgave, der ikke blev løst af McKinsey, så det er en god ide," siger Jens Oddershede. 

"Jeg tror, vi skal have den diskussion noget tættere på os. Vi har behov for at få uddybet, hvad vi mener med uddannelser i verdensklasse, og det kunne godt ske i en kommission," siger direktør i FUHU, Stina Vrang Elias.

Må ikke udsætte taxameterforøgelse 
Også DJØF bakker op, dog med den tilføjelse, at en kommission ikke må betyde, at nu og her-taxameterstigninger bliver sendt til hjørnespark.

"Vi troede også, at uddannelseskvalitet var noget af det, McKinsey skulle have belyst. Så jeg forstår ideen og behovet for Kirsten Brosbøls forslag. Men det må ikke bremse for en forøgelse af taxametrene nu. Det er der ikke brug for," siger Wenche Marit Quist.

Venstre afviser kommission
I Venstre er man umiddelbart enig i Brosbøls tanker om at få kvalificeret debatten.

"Jeg vil gerne have en diskussion af, hvad uddannelseskvalitet er. For det vil være nyttig, at vi kommer om bag flosklerne og begynder at tale substans. Men jeg synes, at en kommission lyder omfattende, og tror godt, det er noget, vi kan diskutere i forligskredsen, måske med inddragelse af nogle eksperter, der kan komme med råd og vejledning," siger Malou Aamund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Stina Vrang Elias

Adm. direktør, Tænketanken DEA, formand for NFA, REU og RUVU
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00