Hver femte dyrlæge bryder loven

SIKKERHED: Hver femte danske dyrlæge overholder ikke reglerne, viser ny opgørelse. For dårligt, men det går den rigtige vej, mener fødevareministeren, mens SF fastholder kritikken. Stridens kerne – dyrlægerne – savner at blive involveret.
Selvom antallet af dyrlæger, der bryder loven, er faldende, så er det stadig for mange, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).
Selvom antallet af dyrlæger, der bryder loven, er faldende, så er det stadig for mange, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).Foto: Colourbox
Marie Dissing Sandahl

I 2008 blev 21 procent af danske dyrlæger sanktioneret med bøde eller politianmeldelse efter at have brudt reglerne, da Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold aflagde kontrolbesøg. Det viser en ny opgørelse fra Fødevareministeriet.

Og det er ikke godt nok, lød det fra både fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og oppositionen på et samråd i Folketingets Fødevareudvalg i tirsdags. Men ministeren mener, det går den rigtige vej.

"21 procent er et uacceptabelt højt niveau, og derfor er der brug for en forstærket indsats. Men vi kan samtidig se en god udvikling. Vores erfaringer viser, at dyrlægerne er positive og rent faktisk ændrer vaner. Og der har været en positiv udvikling i antallet af overtrædelser, som fortsætter," sagde ministeren på samrådet.

Hun henviste til, at antallet af sanktionerede dyrlæger er faldet med seks procentpoint fra 2007 til 2008. Desuden gryede optimismen hos ministeren, der oplyste, at tallene fra det første halvår af 2009 så lovende ud: Kun 13 procent af dyrlægerne havde brudt loven.

Når rejseholdet tager på risikobaserede og målrettede besøg, så er andelen af lovovertrædelser ikke kun 21 procent, men oppe på 43 procent. Så jeg er ikke så sikker på, at det går den rigtige vej.

Kristen Touborg (SF)
Fødevareordfører

Tallene ser langt værre ud
Dyrlægernes lovovertrædelser spænder fra manglende dokumentation, manglende sikkerhedsrådgivende besøg hos bedrifterne til mangelfuld håndtering af udlevering og anvendelse af medicin. Og det er ifølge Eva Kjer Hansen "ikke petitesser". Og især dyrlægernes sjuskede omgang med medicinen fik fødevareordfører Kristen Touborg (SF) op af stolen.

"Det er et yderst alvorligt område, og det handler ikke bare om parpirnusseri, men om et problem, der kan give store problemer med resistens - også blandt mennesker. Derfor skal vi kigge meget nøje på, hvordan udviklingen er," sagde han.

Og han var ikke enig med ministeren i, at det går den rigtige vej.

"Når Medicinrejseholdet tager på risikobaserede og målrettede besøg, så er andelen af lovovertrædelser ikke kun 21 procent, men oppe på 43 procent. Så jeg er ikke så sikker på, at det går den rigtige vej," sagde han.

Helt så slemt mener fødevareordfører Henrik Høegh (V) ikke, det står til, da han fik ministeren til at bekræfte, at medicin ikke viser sig i de fødevarer, som forbrugerne spiser.

"Medicinen viser sig ikke i slutprodukterne. I syv ud af 1100 kontroller findes spor af antibiotika - og kun i to af tilfældene var det over grænseværdien," sagde han.

Dyrlægerne skal stramme op
Ministeren pointerede, at der selvfølgelig vil være flere problemer på risikobaserede besøg - fordi det netop sker ud fra en vurdering af, hvor der er problemer. Men uanset: Både 21 og 43 procent er for højt, mener ministeren.

Derfor vil hun rette henvendelse til dyrlægerne for at høre, hvad årsagen til de mange lovbrud er, og hvad de vil gøre for at rette op på problemerne. For dyrlægerne skal stramme op, lyder det fra fødevareministeren.

Og et sådant møde ser de frem til i Den Danske Dyrlægeforening.

"Vi har bedt om et møde i et år uden, at det kunne lade sig gøre. Og hvis ministeren gerne vil debattere med os - så kommer vi. Vi har hele tiden vidst, at der var problemer, men ministeren har ikke villet mødes med os," siger formand Arne Skjoldager.

Han er enig i, at dyrlæger ligesom alle andre skal overholde loven. Men billedet bliver for unuanceret, for det bliver ikke specificeret, om det er alvorlige fejl, og hvilke konsekvenser de i så fald ville have haft, mener Arne Skjoldager.

Dyrlæger: Vi advarede jer
Og dyrlægerne lover bod og bedring.

"Jeg tør næsten lægge hovedet på blokken på, at når indeværende år bliver gjort op, så har vi fået rettet op på en masse af de småting, som mange af lovovertrædelserne handler om. Derudover så er vi nødt til at finde ud af, om det drejer sig om få ulydige dyrlæger, eller om det er gennemgående fejl hos mange. Men det har ikke været muligt at få rapporten før nu, så vi har kunnet se, hvad lovovertrædelserne præcist dækker over," siger han.

Til fødevareministerens opfordring til at stramme op henviser Arne Skjoldager til veterinærforliget, som blev indgået i august sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale. Allerede her advarede dyrlægerne om, at det ville skabe problemer, at dyrlægerne ifølge ham skal bære to kasketter.

"Veterinærforliget betyder, at dyrlægerne både skal udføre dyrlægearbejde og foretage myndighedskontrol. Og det er voldsomt problematisk. Og nu undrer det mig såre, at ministeren vil lægge større myndighedskontrol over på de dyrlæger, som hun åbenbart mener er så dårlige," lyder det fra Arne Skjoldager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00