Små partier kritiserer opstillingsregler

OPSTILLING: Fokus og Kristendemokraterne mener, at det er for svært at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Kravene til vælgererklæringer er for skrappe, mener de.
Peter Baggesgaard Hansen

Kravene til at blive opstillingsberettiget til Folketinget er for skrappe. Det mener både Fokus og Kristendemokraterne. Førstnævnte er i gang med at samle de nødvendige knap 20.000 underskrifter, mens sidstnævnte blev klar til valg tilbage i april.

Partilederen hos Fokus, Christian H. Hansen, mener, at det især er kravet om, at underskriveren skal godkende anbefalingen to gange, der gør det unødvendigt svært for de nye partier.

"Jeg tror kun, vi får omkring 60 procent af vores underskrifter tilbage," siger Christian H. Hansen, der gerne så det sidste led i processen skåret af, til DR.

Underskrifter skal godkendes af kommunen og endnu engang af underskriveren selv, før de tæller som godkendte vælgererklæringer.

Demokratisk problem
Kristendemokraterne mener, at det er et demokratisk problem, at nye partier har svært ved at blive godkendt.

"Opstillingsproceduren til Folketinget er alene en økonomisk og administrativ forhindring for demokratiet. Kristendemokraterne tror på, at borgerne selv er i stand til at bedømme hvor og hvornår de opgiver deres personlige oplysninger så som personnummer og underskrift," udtaler Stig Grenov, Kristendemokraternes politiske næstformand, i en pressemeddelelse.

De er enige i, at det især er kravet om dobbeltgodkendelse, der er et problem:

"At et parti skal indsamle godt 20.000 underskrifter for at blive opstillingsberettiget til Folketinget, er et rimeligt krav. At den enkelte borger derimod skal overveje sin stillingtagen to gange, vil Kristendemokraterne sætte spørgsmålstegn ved. Loven, som den er i dag, er alene en sten i skoen på små partiers demokratiske ret til at stille op, ved at dræne deres økonomi og kræfter på unødig kontrol."

Loven blev vedtaget for godt 20 år siden, efter et nyt parti kun fik 700-800 stemmer til et valg.

Nu sikrer vi, at underskriveren overvejer to gange, om han virkelig vil anbefale partiet," siger indenrigsminister Bertel Haarder (V).

Den begrundelse mener Kristendemokraterne ikke holder:

"Hvis Bertel Haarder m.fl. ønsker, at borgeren skal kunne trække sin støtte tilbage, kunne de indføre en tilbagekaldelsesblanket for de borgere, der fortryder. Jeg tvivler oprigtigt på, at det ville medføre et stort administrativt arbejde," udtaler Stig Grenov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian H. Hansen

Formand, sekretariatsleder og redaktør, Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, fhv. MF (DF og løsgænger)
sygehjælper (Forsvaret 1983)

0:000:00