Forskning og uddannelse skal betale for rengøring til private

PRIORITERING: Globaliseringspuljen til forskning, innovation og uddannelse bliver beskåret med 150 mio. kr. i 2013 for at finansiere den boligjobordning, som regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt.
Jørgen Skadhede
Politikerne kappes om at sige, at vi skal leve af viden. Men det er besparelser på blandt andet forskning og uddannelse, der skal betale for regeringens boligjobordning, som ventes vedtaget i denne uge.

Ordningen giver private ret til et skattefradrag på op til 15.000 kr. om året for lønudgifter, når de hyrer håndværkere og rengøringsfolk til opgaver i hjemmet eller i haven. Det skal efter planen sparke gang i væksten ved at skabe nye job og samtidig gøre op med den omfattende brug af sort arbejde.

Globaliseringspuljen beskæres
Regeringen regner med, at tiltaget vil koste statskassen cirka 1,8 mia. kr. om året. Og en del af den regning bliver hentet ved at skære 150 mio. kr. af reserven til globaliseringspuljen i 2013. En pulje som er målrettet investeringer i forskning, innovation og uddannelse.

Desuden bliver der også skåret 150 mio. kr. om året de næste to år i fonden for Anvendt Borgernær Teknologi (ABT-fonden), der har som formål at afprøve og udbrede ny arbejdskraftbesparende teknologi i den offentlige sektor.

Videnskabsministeren ser tilsyneladende ikke noget i problem i besparelserne.

Fakta
Fakta om boligjobordningen

- Forsøgsordning med skattefradrag for lønudgifter til hjælp og istandsættelse i hjemmet.
- Skattefradraget udformes som et ligningsmæssigt fradrag.
- Fradraget svarer til et tilskud på ca. 1/3 af lønudgiften.
- Skattefradraget gælder hjælp og istandsættelse både inde og ude.
- Fradraget gives til personer fyldt 18 år og kan maks. udgøre 15.000 kr. årligt pr. person.
- Ordningen løber som forsøg fra den 1. juni 2011 til og med 2013.
- Ordningen får en enkel administrativ løsning, som ikke er mere besværlig end internethandel.

Finansiering

Ordningen ventes at koste cirka 1,8 mia. kr. årligt.

Årlig finansiering:
- Besparelser på løn og drift i centraladministrationen 900 mio. kr.
- En mere effektiv aktiveringsindsats 500 mio. kr.
- Forebyggelsesfonden 150 mio. kr.
- ABT-fonden 150 mio. kr.
- Globaliseringspuljen (kun 2013) 150 mio. kr.


Kilde: Finansministeriet

"Nu er finansloven for 2013 ikke fremlagt, og den konkrete udformning af finansieringsdelen af boligjobordningen er ikke på plads i detaljer. Men jeg kan slå fast, at der ikke er rokket ved regeringens målsætning om at bruge 1 procent af BNP på forskning," siger Charlotte Sahl-Madsen (K).

Regeringen er endnu ikke kommet med sin vækst-pakke, hvor der muligvis kan være lagt op til nye investeringer i forskning og uddannelse. Men foreløbig lægger regeringen op til at skære 700 mio. kr. i forskningsbudgettet næste år for at finansiere, at flere unge søger ind på uddannelserne.

Dermed kommer forskningsinvesteringerne ned på 1,0 procent af BNP, der er det minimum, som både regeringen og S-SF har forpligtet sig til at bruge på forskning.

S stemmer for
Trods besparelserne på globaliseringspuljen har Socialdemokraterne dog tænkt sig at stemme for boligjobordningen, der på forhånd er sikret et flertal i form af V, K, DF og Kristendemokraterne.

"Vi stemmer for forslaget, selv om vi har en række betænkeligheder ved finansieringen. Især omkring den store usikkerhed om hvor stort et beløb ordningen ender med at koste. Det kan blive langt mere end 1,7 mia. kr. Men det skaber reelle job til en gruppe kortuddannede, som har svært ved at få job lige nu, og erstatter sorte job med hvide job," siger skatteordfører Nick Hækkerup (S).

Han understreger, at S og SF vil sløjfe besparelserne på globaliseringspuljen og finde pengene til boligjobordningen et andet sted, hvis rød blok vinder valget.

Boligjobordningen ventes at blive vedtaget endeligt af Folketinget onsdag den 1. juni, så ordningen kan træde i kraft samme dag.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Niels Helveg Petersen

Fhv. udenrigsminister (R), MF og politisk leder
cand.jur. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00