SF’er går efter børne- og ungdomsborgmesterposten og vil løse hovedstadens rekrutteringsudfordringer

Sisse Marie Welling vil til kommunalvalget gå efter at overtage posten som børne- og ungdomsborgmester fra Socialdemokratiets Jesper Christensen. Lykkes det, vil hun bruge posten til at tiltrække flere pædagoger til hovedstaden og arbejde for at gøre de københavnske institutioner mindre.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Lykkes det for SF’s Sisse Marie Welling at overtage børne- og ungdomsborgmesterposten i København vil hun sætte sig i spidsen for at løse hovedstadens rekrutteringsudfordringer.

Det fortæller hun i et interview med Altinget, hvor hun uddyber årsagerne til, at hun tidligere på måneden meldte ud, at hun går målrettet efter at bytte titlen ud som sundheds- og omsorgsborgmester med titlen som børne- og ungdomsborgmester.

”Hvis ikke vi får sat ind nu, så frygter jeg, at vi kommer til at mangle for mange pædagoger i København i fremtiden,” siger Sisse Marie Welling.

Manglen på uddannede pædagoger skal løses ved at skrue på flere forskellige knapper og involverer både Københavns Kommune selv og Christiansborg. Den samlede løsning involverer blandt andet bedre løn og en forlomme i boligkøen til pædagogerne.

”Jeg håber selvfølgelig på, at hvis man kan blive boende i byen og få en løn der gør, at man også har råd til at bo her, kan få flere til at vælge pædagoguddannelsen,” siger Sisse Marie Welling.

{{quote:117478:C}}

Store institutioner skal deles op

Løndelen har SF’eren allerede taget hul på i forbindelse med dette års budgetaftale, hvor partierne i København blev enige om at sætte 75 millioner kroner af årligt til at hæve lønnen inden for flere af velfærdsområderne for både at tiltrække nye pædagoger, SOSU’er og sygeplejersker og fastholde dem, der allerede arbejder i kommunen.

København er en blandt flere kommuner, der i dette års budgetaftaler specifikt har sat penge af til at hæve lønnen for pædagogerne. Det skyldes, at der er rift om de uddannede pædagoger i hovedstadsområdet.

Her har en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for nylig vist, at 45 % af alle opslåede pædagogstillinger i Region Hovedstaden i september forblev ubesatte eller blev besat af personer uden uddannelse som pædagog.

Konkurrencen internt mellem kommunerne kan ende med København som taber, hvis der ikke skrues op for lønniveauet, ifølge SF’eren.

”Hvis vi skruer på lønnen, så håber jeg også, at nogle af de unge ser, at der er nogen, der gerne vil sikre gode arbejdsvilkår,” siger Sisse Marie Welling.

Arbejdsvilkårene skal ikke kun sikres med bedre løn og mere personale qua fremrykningen af aftalen om minimumsnormeringer, der i hovedstaden indfases allerede i 2022. Det skal også ske ved at ændre på de eksisterende arbejdsvilkår helt ned i de enkelte københavnske dagtilbud.

Sisse Marie Welling har allerede lanceret et forslag om, at der ikke må bygges nye institutioner med plads til mere end 100 børn. Og selvom det allerede er vedtaget, at der fremover ikke skal bygges nye institutioner i København med plads til mere end 5-7 børnegrupper, vil hun arbejde for, at det loft også kommer til at gælde for de eksisterende daginstitutioner.

”Der er bygget en masse institutioner i byen, der er for store. Og der er allerede besluttet byggeri af institutioner, som den her beslutning overhovedet ikke tager højde for,” siger hun og fortsætter:

”Derfor vil vi gerne se på, hvordan man kan gøre de eksisterende meget, meget store institutioner mindre på en måde, der tilgodeser børn, forældre og medarbejdernes ønsker.”

Forlommer og opråb

Selvom Sisse Marie Welling undervejs gør det klart, at hun ikke har i sinde at vente på, at der kommer en forkromet, national løsning på rekrutteringsudfordringerne, er hun også opmærksom på, at udfordringen ikke kun kan løses med lokale tiltag.

Derfor vil hun også bruge en eventuel ny borgmesterpost til at forsøge at råbe Christiansborg op.

Opråbet er et ekko af det forslag, SF lancerede i forbindelse med deres sommergruppemøde og handler om at give pædagoger og andet velfærdspersonale en forlomme i køen til de almene boliger.

SF’eren vil forsøge at overbevise regeringen om at ændre anvisningsreglerne for almene lejeboliger i kommunerne, så det bliver muligt at øremærke boliger til pædagoger, sosu’er, sygeplejersker og andet velfærdspersonale, hvor der er mangel på arbejdskraft.

”Det er en forudsætning for, at vores samfundskontrakt hænger sammen, at kommunens medarbejdere også har råd til at bo i byen. Det er vi nødt til at sikre, hvis vi vil have en by, hvor vi har nok uddannet personale,” siger hun.

Og selvom aftalen er på plads, vil hun fortsætte med at råbe op om den politiske aftale, der blev indgået før sommerferien, som flytter 1000 uddannelsespladser på velfærdsuddannelserne ud af de fire store byer.

Selvom det er aftalt, at pladserne fortsat bliver i den region, de udflyttes fra, så kalder Sisse Marie Welling aftalen for ”en katastrofe” for hovedstadens mulighed for at sikre nok velfærdspersonale i fremtiden.

”Jeg kommer til at råbe rigtig meget op, om de reformer man har lavet inde på Christiansborg, der gør det svært at åbne flere pladser på velfærdsuddannelser i hovedstaden i en situation, hvor vi desperat mangler arbejdskraft,” siger hun.

Der er kommunalvalg 16. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

0:000:00