S & DF bag nyt alternativt flertal

Der har i den senere tid været flere eksempler på, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er enige om mangt og meget på fødevareområdet. Altinget.dk har talt med formanden for Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Christian H. Hansen (DF) om dette samarbejde på det fødevarepolitiske område og om muligheden for et mere generelt samarbejde fremover.
Claus Iversen
Dansk Folkeparti er parlamentarisk grundlag for den siddende regering og har fornylig indgået en finanslovsaftale med V og K. Der er dog visse områder, hvor Dansk Folkeparti måske har mere til fælles med Socialdemokratiet. Især på fødevareområdet har de to partier et godt samarbejde.

"Du har ret i, at vi på mange områder inden for fødevareområdet har fælles holdninger med Socialdemokratiet. Eller, at vi ihvert fald ikke har problemer med at samarbejde. Det skyldes først og fremmest, at udgangspunktet hos begge partier er det samme, nemlig forbrugerne".

Der har i den seneste periode været en række eksempler på sager, hvor Dansk Folkeparti har været mere enige med Socialdemokratiet end regeringen. Senest i sidste uge i spørgsmålet om transfedtsyrer. Regeringen ønsker en glidende overgangsperiode, så industrien får tid til at omstille sig, mens Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker en nulstilling allerede fra 1. januar 2003 for at beskytte forbrugerne.

"Industrien skal have rimelige vilkår. Det hersker der ingen tvivl om. Men fødevaresikkerheden og sundheden skal altså være i top. Derfor stiller vi gerne store krav til fødevarebranchen. Og hvis regeringen ikke er med på det, så samarbejder vi gerne med Socialdemokratiet".

Kan du nævne nogle eksempler på dette?

Men fødevaresikkerheden og sundheden skal altså være i top. Derfor stiller vi gerne store krav til fødevarebranchen. Og hvis regeringen ikke er med på det, så samarbejder vi gerne med Socialdemokratiet".

Christian H. Hansen
Formand, Folketingets Fødevareudvalg (DF)

"Hvis du tager transfedtsyresagen. Her er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om, at det må være rimeligt at kræve, at der fra 1. januar 2003 skal være et stop for brugen af transfedtsyrer. Derudover har vi også fået et tilsagn fra Socialdemokratiet om, at de gerne vil samarbejde med os om at forbedre dyrevelfærden. Hvis ikke EU får lavet nogle ordenlige regler, så må vi sammen foretage os noget på nationalt niveau. Det er vi ihvert fald meget indstillet på."

Kunne man forestille sig, at dette samarbejde blev af mere generel karakter?

"Som udgangspunkt samarbejder vi med de partier, hvor vi kan få mest muligt igennem. Vi stempler ikke nogen som ikke-stuerene. Mht. Socialdemokratiet, så har vi mange fælles holdninger på landbrugsområdet, hele fødevareområdet og faktisk også på det sociale område. Men vi tager stilling i den konkrete sag, så der er ikke nogen generel tendens. Uden at sige for meget, så er holdningen i Dansk Folkeparti dog, at skal vi i fremtiden arbejde mere sammen med Socialdemokratiet på de forskellige politiske områder, så er det altså under forudsætning af, at der kommer en ny ledelse".

Hvorfor?

"Hvordan tror du selv, du ville have det med at arbejde tæt sammen med en person, som har kaldt dig alle mulige mærkelige og ikke særlig venlige ting? Så toppen skal udskiftes. Og så ved man jo aldrig, hvilken retning vinden blæser. Der står f.eks. ikke noget i vores partiprogram om superliberalistiske løsningsmodeller. Så samarbejdet med Venstre er ikke en naturlov, som ikke kan ophæves".

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00