Kommentar af 
Glenn Bech

Glenn Bech: I sidste uge kaldte jeg Vanopslagh noget grimt. Det beklager jeg

I sidste uge kom jeg til at træde ned på et niveau af den offentlige debat, som jeg generelt afholder mig fra. Nok er jeg ikke enig med Alex Vanopslagh i meget, men jeg beklager, at jeg indirekte omtalte manden som en narcissist, skriver Glenn Bech.

Debatten, om det er i avisspalterne, både de venstreorienterede og de højreorienterede, tv-debatterne eller radioen, er præget af spydighed og arrogance, personangreb, ansvarsfralæggelse, nedværdigelser og decideret hetz, skriver Glenn Bech.
Debatten, om det er i avisspalterne, både de venstreorienterede og de højreorienterede, tv-debatterne eller radioen, er præget af spydighed og arrogance, personangreb, ansvarsfralæggelse, nedværdigelser og decideret hetz, skriver Glenn Bech.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Glenn Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sidst jeg talte med en regeringspolitiker – en sætning, jeg aldrig troede, jeg skulle skrive så nonchalant – spurgte jeg vedkommende, hvorfor I politikere aldrig indrømmer jeres fejl eller giver modstanderen ret, når I et øjeblik er enige.

"Det ser svagt ud over for vælgerne", bliver jeg fortalt, "usikkerhed og tøven forveksler man nemt med manglende troværdighed." Så hellere gentage sig selv, fordreje sandheden, misrepræsentere den anden eller hæve stemmen – alt andet end at tabe ansigt og blive klogere?

Det niveau af den offentlige debat ønsker jeg imidlertid ikke at tumle ned på. I Altinget forleden kaldte jeg indirekte Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh for en "narcissist", idet jeg argumenterede for, hvordan mandens individualisme fuldstændigt skyggede for det fællesskab, vi andre nyder godt af, og som mennesket så grundlæggende også har brug for.

Læs også

Uanset holdningsforskelle synes jeg dog, at man bør undgå at kalde sine politiske modstandere navne. Så det beklager jeg.

Efter mit indlæg i Altinget blev jeg stort set ikke mødt af andet end opbakning fra ekkokammeret. Mine ligesindede, som også gerne forsvarer eksempelvis folkebiblioteket over for neoliberalismens forhånelse af alt ikke-målbart.

Hvad angår god tone, anstændig debat og sunde arbejdsmiljøer, vrimler det ikke just med forbilleder i medieverdenen.

Glenn Bech

Men hos mig knugede det en smule i kroppen, for allerede da jeg sendte indlægget, begyndte jeg at fortryde ordvalget. Indlægget skulle skrives hurtigt. Min redaktør, som bad mig kommentere på sagen, ønskede at bringe det omgående og på en prominent placering. Desuden havde jeg i forvejen travlt.

Hvad angår god tone, anstændig debat og sunde arbejdsmiljøer, vrimler det ikke just med forbilleder i medieverdenen. Nej, hvad end jeg følger med i avisspalterne, både i det betalte indhold og det gratis, de venstreorienterede og de højreorienterede, i tv-debatterne og i radioen, præges disse af spydighed og arrogance, personangreb, ansvarsfralæggelse, nedværdigelser og decideret hetz.

Læs også

Om udviklingen skyldes de sociale medier, polariseringen i samfundet eller noget tredje, vil jeg ikke spekulere i, men jeg ønsker personligt altid at vise et godt eksempel, især med henblik på vores børn og unge, som selv forventes at føre samtalen en dag.

Jeg er bestemt ikke frelst. Jeg har følelser som alle andre og ønsker at påvirke debatten i den retning, jeg mener, er den rigtige. Men jeg ønsker også – med visse helt konkrete undtagelser – at bevare nysgerrigheden, og hvis ikke respekten, så i hvert fald medmenneskeligheden over for mine politiske modstandere.

Nok er jeg ikke enig med Vanopslagh om meget, men jeg vil alligevel give ham – hvor provokerende, dette leveråd end er – at dét at opfatte sig selv som et offer sommetider fastholder den enkelte i rollen og også forværrer vedkommendes muligheder for at hjælpe sig selv.

Nu håber jeg bare ikke, at denne "håndsrækning hen over midten" foranlediger Twitter-marxisterne, i hvis øjne jeg allerede er alt for folkelig til at omtale mig som … Ja, hvad ved jeg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Glenn Bech

Forfatter, psykolog
cand.psyk. (Aarhus Uni. 2017), Forfatterskolen (2019)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00