Kommentar af 
Svend Brinkmann

Svend Brinkmann: Her er syv fælder, vi skal undgå i den offentlige debat

Der er grund til at glæde sig over den frie, offentlige debat i Danmark, men der er også grund til at gøre sig umage med at forbedre dens kvalitet, skriver Svend Brinkmann.

I min ferie tænkte jeg lidt over, om vi kan forbedre kvaliteten af diskussionerne. Et udgangspunkt er at prøve at undgå de mest almindelige fejlslutninger, tankefejl og afsporinger, skriver Svend Brinkmann.
I min ferie tænkte jeg lidt over, om vi kan forbedre kvaliteten af diskussionerne. Et udgangspunkt er at prøve at undgå de mest almindelige fejlslutninger, tankefejl og afsporinger, skriver Svend Brinkmann.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Svend Brinkmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommerferien gav mig og mange andre en kærkommen pause fra de mange diskussioner på sociale medier, i hvert fald lige indtil koranafbrændingsdebatten antændtes.

Nu går en ny politisk sæson i gang, og både politikere og borgere skal tilbage til tastaturerne, avisspalterne og de sociale medier.

I min ferie tænkte jeg lidt over, om vi kan forbedre kvaliteten af diskussionerne. Hvad kan jeg selv gøre? Et udgangspunkt er at prøve at undgå de mest almindelige fejlslutninger, tankefejl og afsporinger.

Til forhåbentlig inspiration for både magthavere og borgere – ikke mindst mig selv – følger her en oversigt over syv af de hyppigste fælder, inklusiv en mere opbyggelig opfordring til sidst:

1. Vi bør huske på, at selv om vi ofte er dårlige og underlødige i debatterne, er vi bedre, end vi tror: Som flere undersøgelser peger på, er tidens onlinedebat faktisk bedre end sit rygte.Det er godt at vide, for hvis man tager udgangspunkt i, at dem, man diskuterer med, kun er ude på at forhåne og ydmyge en, kan der skabes en selvopfyldende profeti. Hvis man opfatter det, de andre siger som racistisk, før de nærmest overhovedet har sagt noget, så bliver det svært at have en god samtale.

Omvendt skal vi heller ikke tro, at vi selv er bedre, end vi er. Det første skridt til at forbedre sig, er at erkende sin egen fejlbarlighed og undgå at overdrive modpartens.

2. Undgå whataboutery. Der er ikke noget godt dansk ord for denne tendens til at flytte en diskussion fra det, en person har fremført og til et andet og måske beslægtet problem.

Et eksempel kunne være, at ”det er ligegyldigt at diskutere et forbud mod koranafbrænding, fordi der allerede er indført mange andre begrænsninger af ytringsfriheden”.

Nej, det er faktisk ikke sikkert, at det er meningsløst at diskutere x, blot fordi y også er sket, og nu er det jo x, der er i fokus.

3. Pas på med falske dilemmaer. Dette er en enten-eller-fejlslutning, hvor man præsenteres for et valg mellem to alternativer, der i virkeligheden slet ikke er gensidigt udelukkende.

Som argumentatorisk greb er den følelsesmæssige appel problematisk

Svend Brinkmann

Den politiske retorik er fyldt med dette (”Enten er I med os, eller også er I med terroristerne.” ”Hvis ikke vi lukker for al indvandring, vil resultatet være åbne grænser”. ”Hvis ikke du ønsker et forbud mod koranafbrænding, må det være fordi du støtter disse aktioner” og så videre).

Det er udtryk for sort-hvid-tænkning, der kan gøre det svært at finde kompromiser og se nuancer.

En vigtig egenskab i diskussioner er flertydighedstolerance: Evnen til at se verden fra flere perspektiver og acceptere, at ikke alt lader sig afgøre som et simpelt facit.

4. Begræns appellen til følelser. Følelser er selvfølgelig legitime i den offentlige debat, for grunden til, at vi engagerer os, er jo, at vi er oprigtigt optaget af noget.

Men som argumentatorisk greb er den følelsesmæssige appel problematisk. Fra ”jeg kan godt lide finansministeren,” kan man ikke logisk konkludere, at ”derfor er finansloven rigtig god”.

Man kan selvfølgelig heller ikke slutte det modsatte (”finansloven er en katastrofe, fordi jeg ikke kan lide finansministeren”). Hvis en finanslov er god, er den det af saglige grunde, der handler om nationens økonomi og den bedst mulige måde at fordele de offentlige ressourcer på, hvilket ret beset er uafhængigt af, om man kan lide den pågældende minister eller ej.

Tænk ekstra kritisk over det, der kommer fra folk, du godt kan lide! Og husk at anerkende udsagn, du er enig i, når de kommer fra folk, du normalt ikke bryder dig om.

5. Ad hominem. Dette er måske den mest udbredte fejlslutning, som er beslægtet med appellen til følelser. Et ad hominem-argument er logisk ugyldigt, fordi det kort sagt ikke retter sig mod det, der hævdes af en modpart, men mod den vedkommende er (”mod mennesket”, som er det, ”ad hominem” betyder).

”Du arbejder for medicinalindustrien – ergo kan vi ikke stole på det, du siger om vaccinernes effekt,” kunne være et eksempel på et ad hominem-argument.

Det er selvfølgelig muligt, at det, der siges om vaccinernes effekt ikke er korrekt, men det kan man ikke vide alene ud fra viden om, hvem der fremsætter påstanden.

Læs også

Den måske vanskeligste øvelse i debatten er at holde øjnene på bolden og ikke gå efter afsenderen. En god praktisk øvelse er at følge mennesker, man er uenig med på sociale medier, og så vurdere deres holdninger i lyset af de fremførte argumenter og ikke ud fra, hvem de er som mennesker.

6. Stråmandsargumenter. Dette er en velkendt faldgrube, hvor man argumenterer imod en modpart ud fra en karikatur af vedkommendes synspunkter. Da det er let at afvise den opstillede karikatur, kan det se ud som om, at man har meget bedre argumenter end modparten.

Men det er dårlig og ukritisk tænkning. Ideelt set bør man omvendt søge at gøre modparten til en ”stålmand”, hvilket vil sige at fremstille den andens argument så stærkt og overbevisende som muligt. Og hvis det så lykkes at afvise dennes argumenter, har man en langt mere solid gendrivelse af modpartens synspunkter.

7. Find den fælles grund. Måske er det vigtigste i debatter på sociale medier, at man gør sig umage med at identificere, hvorfra modparten taler.

Hvad er det, vedkommende forsvarer? Ofte viser det sig nemlig at være tæt på, hvad man selv forsvarer, og man kommer så til at tale forbi hinanden.

Lykkes man med at identificere en fælles grund, vil det forbedre kvaliteten af diskussionen, også selv om man ikke bliver enig

Svend Brinkmann

Modstandere af et forbud mod koranafbrænding vil eksempelvis kunne henvise til borgerrettigheder og ytringsfrihed, mens tilhængerne af et forbud måske vil fremhæve religiøse mindretals ret til at leve frit og beskyttet mod chikane.

Måske forsvarer parterne i grunden næsten det samme – nemlig muligheden for at leve et frit og godt liv – men er blot uenige om midlerne?

Sådan er det selvfølgelig ikke altid, men lykkes man med at identificere en fælles grund, vil det forbedre kvaliteten af diskussionen, også selv om man ikke bliver enig.

For da er det lettere at anerkende modpartens synspunkt som legitimt, og man forstår, at andre mennesker ikke er dårlige, bare fordi de mener noget andet end en selv.

Der er grund til at glæde sig over den frie, offentlige debat i Danmark, men der er også grund til at gøre sig umage med at forbedre dens kvalitet. Forhåbentlig kan de syv punkter hjælpe med til det. God debatsæson til alle!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00