Regeringen var tavs, da koranloven blev stemt igennem: "En bizar demokratisk situation"

Regeringen undgik talerstolen, da koranloven blev stemt igennem med et smalt flertal i folketingssalen. Oppositionen brugte over fire timer på at rase over regeringens ageren i sagen.

Ingen af de tre regeringspartier gik på talerstolen for at forsvare koranloven, da den torsdag var til tredjebehandling i folketingssalen. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sørgede dog for at dokumentere afstemningens udfald med et billede.
Ingen af de tre regeringspartier gik på talerstolen for at forsvare koranloven, da den torsdag var til tredjebehandling i folketingssalen. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sørgede dog for at dokumentere afstemningens udfald med et billede.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Havde regeringen forventet at kunne vedtage koranloven hurtigt og gnidningsfrit, kunne den godt tro om igen.

Koranlovens tredjebehandling endte nemlig med at blive en over fire timer lang affære, hvor oppositionen satte adskillige hårde stød ind – og endda forsøgte at få vedtagelsen udskudt.

Med 94 stemmer for og 77 stemmer imod endte koranloven dog torsdag med at blive vedtaget med et smalt flertal.

Den nye lov blev mildt sagt modtaget med skuffelse hos langt de fleste af oppositionspartierne.

Under debatten blev loven kaldt alt fra "falliterklæring" og "knæfald for islam" til "nybrud" og "en skammelig dag for Danmark".

Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, holdt en dundertale mod mellemøstlige regimers indflydelse på den danske regering.

"De jubler nede i Teheran. Nu står der 1-0 til islamisterne," sagde hun.

Læs også

Et råbekor efter ministre

Store dele af oppositionen havde valgt at ophæve det såkaldte clearingssystem, hvilket betød, at næsten samtlige folketingsmedlemmer var til stede i salen, da der skulle stemmes.

I en tid med virus og sygdom i vinterluften brokkede flere folketingsmedlemmer sig over at være nødsaget til at møde op. Flere af politikerne sad således i salen iført mundbind.

SF havde imidlertid lavet en aftale med regeringen om at trække et medlem ud af afstemningen for at kunne lade udviklingsminister Dan Jørgensen (S) deltage i klimatopmøde i Dubai. Dén beslutning blev mødt af kras kritik fra flere blå partier.

Lynanalyse

Oppositionen debatterede kun med sig selv

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Oppositionen indtog såvel rollen som publikum og som optrædende, da regeringens kontroversielle koranlov blev vedtaget med radikale stemmer i tillæg. Til gengæld var regeringen, herunder statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, demonstrativt ikke-tilstedeværende, og ingen fra regeringen gik på talerstolen for at forsvare sit lovforslag.

Selvfølgelig fordi flertallet er på plads, og kampen overstået.

Derfor endte debatten også med at udstille intern uenighed og splittelse i oppositionen, særligt i den borgerlige del. For kan man på den ene side tage meget højlydt og principiel afstand fra koranloven og se det som et demokratiets knæfald for mellemøstlige autokratier og så på den anden alligevel ikke stemme for en folkeafstemning om den? Og er man så autentisk nok i filten? Hverken Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative eller SF ville – som DF og Nye Borgerlige – gå folkeafstemningsvejen med argumentet om at det ville udhule det repræsentative demokrati.

Den store vilje til at gøre det til en betingelse for støtte til en fremtidig regering, var der heller ikke.

Oppositionen forblev på et terræn, der handlede om dansk værdikamp – om islamisme, minoriteter, ytringsfrihed – men undlod at diskutere de sikkerhedspolitiske og global-politiske dimensioner af koranloven.

På sin egen måde udstillede debatten om koranloven et skisma mellem udenrigspolitik og indenrigspolitik i vores selvopfattelse. Udenrigspolitisk set er Danmark er en lille, skrøbelig europæisk randstat, hvis interesser er handel og alliancer med stærkere lande, men i værdikampens optik er vi en stor og vigtig aktør med en heroisk rækkevidde.

Ligesom Muhammedkrisen, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen gik fra en hård ytringsfrihedsposition til at tage afstand og beklage Muhammedtegningerne, viser Koranloven, at den til enhver tid siddende regering ender med at indtage den udenrigspolitiske optik.

Forskellen til dengang er, at oppositionen ikke bakker op. Det er selvfølgelig også et udtryk for, at koranloven – netop med Muhammedkrisen som bagtæppe – forsøger at komme en krise med nedbrændte ambassader handelsboykot og terroranslag i opløbet, inden den sætter i værk.

Koranloven er vedtaget.

Regeringspartierne og Radikale Venstre blev der også langet voldsomt ud efter.

Særligt det faktum, at regeringens politikere stort set ikke var til stede under selve debatten om koranloven, blev mødt med stor forundring.

"Kan vi ikke starte et råbekor efter ministrene," spurgte Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard på et tidspunkt, mens andre ved flere lejligheder opfordrede ministrene til at forsvare lovforslaget fra talerstolen.

Kan vi ikke starte et råbekor efter ministrene?

Pia Kjærsgaard
Folketingsmedlem, DF

Løsgænger Theresa Scavenius mente sågar, at der var tale om en "bizar demokratisk situation", når det kun var modstandere af koranloven, som deltog i debatten.

Det ændrede sig imidlertid senere, da løsgænger Jon Stephensen trådte op på talerstolen og forsvarede koranloven.

Men ingen minister stillede sig altså op. Det fik Konservatives Rasmus Jarlov til at rette en direkte henvendelse til ministrene.

"Er man ligeglad med, at alle de partier, der er her, gerne vil have en debat med regeringen," spurgte Rasmus Jarlov, mens han kiggede ned på blandt andre statsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren.

Til sidst forsøgte oppositionspartierne på foranledning af Enhedslisten at få sendt koranloven tilbage i udvalgsbehandling. Men det var der ikke flertal for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024