Koranloven kritiseres nu i et helt nyt lys: Hvad med dem, der opfordrer til jihad i gaderne?

Både regering og opposition bragte nye argumenter på banen, da den omdiskuterede koranlov tirsdag blev førstebehandlet i Folketinget.

Koranafbrænderen Rasmus Paludan var på plads, da koranloven blev førstebehandlet i folketingssalen. Iført skudsikker vest havde han sat sig i Folketingets presseloge.
Koranafbrænderen Rasmus Paludan var på plads, da koranloven blev førstebehandlet i folketingssalen. Iført skudsikker vest havde han sat sig i Folketingets presseloge.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Efter flere måneders debat er argumenterne for og imod regeringens koranlov efterhånden velkendte.

Men da loven tirsdag aften skulle førstebehandles i folketingssalen, blev regeringen mødt af et helt nyt kritikpunkt.

Flere politikere fra den højre side af oppositionen bragte nemlig den højspændte konflikt i Gaza ind i debatten.

Især folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti mener, at det klinger hult, når regeringens begrundelse for koranloven er at værne om danskernes sikkerhed. For tiden er der ifølge DF'erne andre ting, der truer danskernes sikkerhed mere end koranafbrændingerne.

"I en tid, hvor islamisterne marcherer i Danmarks gader og truer jøderne og opfordrer til at drage i jihad i Israel, er regeringens fokus altså at forhindre afbrændinger af den bog, der er arnested for den ideologi, som disse mennesker følger," lød det fra DF's Peter Kofod, som herefter understregede:

"Hvis regeringen nærede et oprigtigt ønske om at beskytte Danmark og danskerne mod terror, forbød den i stedet Hibz ut-Tahrir."

Også DF's partistifter Pia Kjærsgaard bragte demonstrationerne på banen.

"Det er grotesk, at man indskrænker ytringsfriheden på den her måde, samtidig med at man stort set hver dag skal se optog i København. Senest på Nørrebrogade med Hibz ut-Tahrir, som ønsker jihad over os alle. De sorte flag vajede," berettede Pia Kjærsgaard.

Hvis regeringen nærede et oprigtigt ønske om at beskytte Danmark og danskerne mod terror, forbød den i stedet Hibz ut-Tahrir.

Peter Kofod
Retsordfører, DF

Regeringen nævner Bruxelles-angreb

Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg var regeringens første udsending på Folketingets talerstol. Det var derfor ham, der skulle stå på mål for DF'ernes kritik.

"Jeg synes heller ikke, det er nogle flotte billeder, man ser rundt omkring i Danmark i de her uger. Tværtimod," fastslog Bjørn Brandenborg fra start, inden han fortsatte:

"Det er blandt andet derfor, der skal kigges på, om nogle af de ting, der bliver sagt til de her demonstrationer, er inden for rammerne af, hvad der er billigelse af terror. Jeg kan konstatere, at der allerede nu er rejst én sigtelse, og at der er en redegørelse på vej. Så jeg deler den bekymring."

Men samtidig slog S-politikeren fast, at ethvert ansvarligt parti ville forbyde koranafbrændingerne af hensyn til danskernes sikkerhed og tryghed.

Læs også

Førstebehandlingen af koranloven blev en langvarig affære.

I forvejen startede den først sent på eftermiddagen, da en debat om den arktiske redegørelse trak ud. Og derfor var klokken tæt på midnat, da justitsminister Peter Hummelgaard (S) kunne afslutte debatten.

Regeringen havde også medbragt et nyt argument, som den af gode grunde ikke kunne bruge, da forslaget om et forbud mod koranafbrændinger første gang blev luftet i sommer.

Terrorangrebet i Bruxelles, der i midten af oktober kostede to svenske fodboldfans livet, blev fremhævet flere gange af regeringspartiernes ordførere og til sidst også af justitsministeren.

Det kom nemlig frem, at koranafbrændingerne i Sverige meget vel kunne have været motivet bag angrebet.

"Det understreger situationens alvor og vigtigheden af dette lovforslag. Og det er også på den baggrund, at regeringen har fremsat lovforslaget," understregede Peter Hummelgaard.

Koranloven bliver stemt igennem af de tre regeringspartier samt Radikale Venstre. Resten af oppositionen har tænkt sig at stemme imod.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

0:000:00