Debat

K i EU: Vi skal håndtere den stigende utilfredshed med Europas politiske institutioner

Postkort fra Bruxelles: En af de helt store udfordringer for EU er, at vi tror, at det, vi oplever i vores del af EU, kendetegner hele EU, skriver Pernille Weiss.

Pernille Weiss har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2019. Her fik hun 80.140 personlige stemmer.
Pernille Weiss har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2019. Her fik hun 80.140 personlige stemmer.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pernille Weiss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Danmark.

De fleste af jer er på vej tilbage fra en forhåbentlig god sommerferie. Min og mine kollegaers ferie er først ved at begynde.

Det er endnu et eksempel på, at fokus hjemme ofte ikke er det samme som det, der er på dagsordenen eller i døgnrytmen i Bruxelles. Asymmetri er desværre et vilkår, vi ofte glemmer.

Udgangspunktet er altid, at den nationale oplevelse af samarbejdet mellem EU-institutionerne og medlemslandene har forrang.

Ikke, fordi den altid er rigtig. Det er den sjældent, hvis jeg skal være ærlig.

Debatsommerserie

Postkort fra Bruxelles

Sommeren står for døren, men arbejdet kalder stadig i Bruxelles.

Siden sidste Europa-Parlamentsvalg i 2019 har der været rigeligt at se til for de europæiske politikere.

Arbejdsopgaverne har budt på akutte og langsigtede udfordringer i form af en voksende tvillingkrise på klima- og miljøområdet, en verdensomspændende pandemi samt store ændringer i de geopolitiske forhold. 

Hvor er EU på vej hen efter fire så hæsblæsende år? Og hvad er der på spil, når de europæiske vælgere inden for et år skal til stemmeurnerne igen?

Altinget tager første bid af EU-valgkagen og inviterer de danske medlemmer af Europa-Parlamentet til at sende en hilsen fra Bruxelles om netop dette: En status på hvad der er sket, hvor Danmark står i EU, og hvad det politiske fokus bør være frem mod og efter valget i 2024.

Se listen af politikere og læs mere om debatsommerserien her.

Men i respekt for at EU er ­– og aldrig må forsøge at blive andet end ­– nationalstaternes forening for samarbejdet omkring det, intet land kan klare på egen hånd, så skal stemningen i det borgernære demokrati aldrig negligeres.

Det europæiske demokrati lever og udvikler sig der, hvor det er tættest på borgerne – som individer, familier, virksomheder og lokalsamfund.

Hvis man dér får indtryk af, at EU enten overhører, overser, overdriver eller overstyrer de politiske initiativer, så ødelægges opbakningen og tilliden til EU-institutionernes legitimitet.

Det vil nære enten det føderalistiske Utopia om 'Europas forenede stater' uden national støj og krav om særhensyn. Eller det vil nære udmeldelser af EU, som hermed for alvor destabiliserer det kontinent på kloden, hvor demokratiske værdier og frihedsrettigheder trives bedst.

Dette er på spil rundt i EU's lande. Der er lande med store udfordringer, som andre ikke ser – enten med vilje, eller fordi det faktisk er svært at se de mange detaljer ved hvert eneste land.

Illegale migranter i syd, angsten for russerne i øst og det, der af iagttagere betegnes som små borgerkrige rundt i Frankrig.

En af de helt store udfordringer for EU er, at vi tror, at det, vi oplever i vores del af EU, kendetegner hele EU. Det er et ret normalt fænomen hos os europæere.

Det oplevede vi især meget tydeligt under pandemien.

Der er lande med store udfordringer, som andre ikke ser – enten med vilje, eller fordi det faktisk er svært at se de mange detaljer ved hvert eneste land.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Men udfordringens alvor er stigende, og vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan den bedre håndteres. Så utilfredsheden med Europas politiske institutioner både nationalt og i EU-regi ikke breder sig og bider sig fast for alvor.

Vi ser tegn på det allerede, hvor tilslutningen til ekstreme, populistiske partier og personer stiger.

I Tyskland stiger tilslutningen til det højreradikale parti, AFD – også blandt traditionelt borgerlige og pragmatiske industrigrupper blandt både arbejdstager og arbejdsgivere.

Beskeden til EU er fra dem: EU sprøjter for mange og for dyre love ud fra Bruxelles, som gør det sværere at drive virksomhed og dyrere at få hverdagsøkonomien til at hænge sammen for helt almindelige familier.

Læs også

Bekymringerne om stigende energi- og fødevarepriser er begrundet i barske realiteter. Det fortæller kollegaer, som kommer fra lande, hvis størrelse afgør størrelsen på den samlede europæiske konkurrencedygtighed og produktivitet.

Konkret meldes der om udflytning af arbejdspladser, og det har længe været en kendsgerning, at mange europæiske investorer hellere smider deres penge uden for EU end indenfor.

Det siger ikke de fleste af os danskere så meget midt i en sommer, hvor dansk økonomi stadigvæk er stærk, og vi ofte ser danske firmaer ønske højere grønne ambitioner via EU's lovmølle. Men det burde det gøre.

For falder den tyske og andre store EU-landes økonomi sammen, så bliver det sværere for danske virksomheder at tjene penge. Simpel as that.

Vi skal forstå, at frygten for, at ingen for alvor har styr på økonomien og konkurrencedygtigheden, er reel.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg siger ikke, at vi derfor skal stoppe lovmøllen og rulle de grønne initiativer tilbage. Slet, slet ikke. Men vi skal forstå, at frygten for, at ingen for alvor har styr på økonomien og konkurrencedygtigheden, er reel.

Vi skal til at fatte, at spekulationerne vokser om, hvorvidt alle de nye love, vi sprøjter ud i kredsløbet, rent faktisk virker i tide nok.

I tide til at undgå katastrofale klimareaktioner, uerstattelige skader på naturen eller personlige tragedier, fordi pengene for helt almindelige mellemindkomstsfamilier ikke slår til, og der ingen kære stats-mor findes længere.

Det, kære Danmark, tænker jeg selv over i min sommerferie, hvor jeg kører rundt i Italien med min kæreste, og vi sludrer om, hvorvidt vi bliver genvalgt til noget som helst politisk, eller om vi skal til at finde på noget helt andet.

Sådan som mange må bruge sommerferien til at tænke ting grundigt igennem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog









0:000:00