Salg af pesticider er steget markant: Landmænd har hamstret for at undgå afgift

I 2022 blev der købt markant flere pesticider af danske landmænd end året før, herunder især insektmidler med høj miljøbelastning, der indeholder PFAS. Man har købt ind til lager som reaktion på justering af pesticidafgiften, lyder det fra Landbrug & Fødevarer, mens DN kalder indkøbet for vanetænkning og efterlyser andre metoder.

Foto: Ritzau/Thomas Borberg

Pesticiderne er allevegne, på markerne, i grundvandet og fødevarerne, og nogle af dem er særligt belastende for biodiversiteten og menneskers sundhed.

Selvom regering og opposition har mål om at nedbringe brugen af sprøjtemidler, købte landmændene stort ind af pesticider i 2022, især insektmidler med høj belastning som indeholder PFAS, der blev solgt i dobbelt så store mængder som året før. 

Det viser den årlige bekæmpelsesmiddelstatistik, der netop er udkommet og baserer sig på salgstallene for pesticider indberettet i 2022.

Samlet er salget af pesticider steget med 35 procent i forhold til 2021, og årsagen til indkøbet er lageropbygning som reaktion på omlægningen af pesticidafgiften sidste år, lyder vurderingen fra Miljøministeriet. DN mener, at hamstringen udsætter ambitionen om at få mindre belastende pesticider på markerne, mens Landbrug & Fødevarer snarere mener, indkøbet er udtryk for godt købmandskab.

Et eller andet sted er det jo helt grotesk, at PFAS i pesticider undgår den regulering, vi ellers ønsker at have med PFAS i andre sammenhænge.

Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver, DN

”Nogle af de sprøjtemidler med højeste belastning er steget med næsten 50 procent i afgift i 2023. Så man har købt ind året før for at spare penge, og det er der ikke nogen mystik i,” siger chefkonsulent Søren Thorndal Jørgensen.

Som et led i sprøjtemiddelstrategien for 2022-2026 besluttede et enigt folketing at skærpe indsatsen for at nedbringe brugen af pesticider. Som led i aftalen er pesticidafgiften blevet omlagt i 2023, sådan at de mest miljøbelastende sprøjtemidler er blevet dyrere, mens det er blevet økonomisk mere attraktivt at bruge sprøjtemidler med lavere belastning af miljø og sundhed.

Det har fået landmænd til at købe stort ind i 2022, året inden omlægningen, for at undgå højere priser og medført en stigning i den såkaldte pesticidbelastningsindikator (PBI) fra 1,76 i 2021 til 2,37 i 2022 – det højeste niveau siden 2013. Ifølge sprøjtemiddelstrategien skal tallet bringes ned på 1,43 i 2025.

Selvom salget af pesticider er steget, er anvendelsen af dem stabil og har ligget på samme niveau siden 2010.

Dokumentation

{{toplink}}
Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også
 


0:000:00