Mindst 34 er omkommet i brand på plejehjem siden 2014

ULYKKER: Omkring hver tiende dødsbrand sker på et af landets plejehjem, viser nye tal. Rygning er den hyppigste årsag. Både DF og Socialdemokratiet er klar til at stramme krav til kommuner.

Ældre er mere udsatte for at omkomme ved brandulykker. Hver tiende dødsoffer ved brand bor på et plejecenter.
Ældre er mere udsatte for at omkomme ved brandulykker. Hver tiende dødsoffer ved brand bor på et plejecenter.Foto: Benita Marcussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Mindst 34 er omkommet i brand på plejehjem siden 2014. Det gør risikoen for at dø i en brand på et plejehjem 13 gange så stor som for befolkningen generelt.

Fra 2014 til 2017 var 27 ud af 264 dødsofre for ildebrande beboere på et plejehjem, viser en opgørelse, som Beredskabsstyrelsen har lavet til Folketingets Forsvarsudvalg.

En gennemgang af årets mediehistorier viser, at i hvert fald syv personer i 2018 er omkommet i forbindelse med brande på plejecentre. Heraf blev de tre ofre for samme brand på et plejecenter i Norddjurs Kommune.

”Rygning er en afgørende risikofaktor. Hvis man samtidig er bevægelseshæmmet og har svært ved at komme væk fra den stol eller seng, der går ild i, så er man i overhængende risiko for, at det går rigtig galt,” siger Rikke Hald, analytiker i Beredskabsstyrelsens Center for Viden og Analyse.

Fakta
Rettelse
Artiklens overskrift og underrubrik er ændret. Oprindeligt lød overskriften 'Ældre på plejehjem stærkt overrepræsenterede blandt ofre for dødsbrande'.
Mens antallet af dødsfald i forbindelse med brand er højere for beboere på plejehjem end for befolkningen generelt, så adskiller den sig ikke tilsvarende fra en sammenlignelig gruppe af ældre i eget hjem.
De primære risikofaktorer er alder, svag mobilitet og mental funktionsnedsættelse.
Ændring er foretaget for at undgå misforståelse om, at risikoen for at omkomme ved brand generelt skulle være højere, hvis man bor på et plejehjem, end hvis man bor i eget hjem.


Fra Beredskabsstyrelsen understreger man, at ældre og særligt ældre med funktionsnedsættelser generelt er overrepræsenteret blandt dødsfald. Antallet af omkomne på plejehjem skiller sig på den måde ikke ud fra, hvad der i øvrigt gælder for sammenlignelige grupper af ældre, der bor i eget hjem.

Kræver ændringer
Dødsbranden i Norddjurs gav genlyd på Christiansborg og fik efterfølgende boligminister Ole Birk Olesen (LA) til at indskærpe kommunernes ansvar for at sikre brandsikkerheden i såvel pleje- og ældreboliger samt andre offentlige institutioner.

Der er behov for at få strammet op på, hvornår man må give dispensationer, og for at sikre, at der ikke kan ligge økonomiske motiver bag en dispensation.

Susanne Eilersen (DF)
Kommunalordfører

Men det er ikke nok, mener DF. Derfor har partiet fremsat et beslutningsforslag om at flytte ansvaret for myndighedsansvaret for brandsikkerheden i de kommunale bygninger fra kommunerne til de kommunale beredskaber.

”Tallene er alt, alt for høje. Ikke mindst set i lyset af at det er folk, der bor på et plejehjem, hvor det er kommunerne og det offentlige, som har ansvaret for, at man har det rette brandtekniske udstyr,” siger Susanne Eilersen, kommunalordfører for DF.

Det skal sikre armslængde mellem dem, der skal kontrollere forholdene, og dem, der skal betale, sådan at økonomiske hensyn ikke går ud over brandsikkerheden.

S: Brandkrav må strammes
Hvis ældre ikke selv er i stand til at slå alarm, så kan brandsikring i form af særlige brandalarmer, sprinklersystemer og andet teknisk udstyr blive en afgørende faktor. Sådan lyder det fra Bjarne Laustsen (S), der er medlem af Folketingets Forsvarsudvalg og tidligere præsident for Beredskabsforbundet.

”Jeg tror ikke, at vi nødvendigvis løser noget ved bare at flytte myndighedsansvaret. Vi skal have set på brandkravene, og hvordan det også vil kunne indpasses i ældre bygninger,” siger han.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) mandag.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal, hvor du får mere baggrund og flere kommentarer fra partier om udfordringen. 

---

Døddsbrande på plejehjem 2014- 2017
Billund 1
Bornholm 1
Frederiksberg 1
Frederikssund 1
Gentofte 1
Gladsaxe 1
Guldborgsund 1
Hedensted 1
København 6
Lolland 1
Middelfart 1
Nyborg 1
Næstved 1
Odense 2
Ringkøbing-Skjern 1
Ringsted 1
Silkeborg 1
Svendborg 1
Aalborg 2
Aarhus 1
I alt 27
Kilde: Beredskabsstyrelsen

 

Dokumentation

Dødsofre i forbindelse med brand

Beredskabsstyrelsen har lavet en opgørelse over, hvor mange plejehjemsbeboere der er omkomne ved brand i deres hjem. Opgørelsen kan føres tilbage til 2014.

Branddøde
  I alt Plejehjem
2014  84
2015  68 11 
2016  51
2017  61
I alt 264 27
Kilde: Beredskabsstyrelsen

 

Der foreligger endnu ingen tal for branddøde fra Beredskabsstyrelsen for 2018. Men en gennemgang af medieomtale af dødsbrande viser, at der i hvert fald har været fem episoder på plejecentre med i alt syv omkomne.

Heraf omkom tre ved branden i plejecenteret Farsøhthus i Norddjurs Kommune i august. Det er eneste gang i den tid, dødsbrande på plejecentre er registreret selvstændigt, at mere end én person er omkommet ved samme brand på et plejecenter.

Antallet af dødsofre kan være højere end syv, da Altingets gennemgang af mediehistorier ikke nødvendigvis har registreret alle episoder med dødsbrande på plejecentre i 2018.

Dødsbrande på plejecentre i 2018

  • Januar: En 86-årig mand omkom på et plejehjem i Glumsø, Næstved Kommune
  • Marts: En kvindelig beboer omkom på plejecentret Klintholm Havn på Møn i Vordingborg Kommune
  • August: Tre kvindelige beboere omkom på et plejecenter i Allingåbro, Norddjurs Kommune
  • September: En 70-årig mand omkom på plejecenteret Thorshøj i Holstebro Kommune
  • Oktober: En 49-årig dement beboer omkom på et plejecenter i Silkeborg Kommune.

Kilde: BT, Dagbladet Holstebro/Struer, TV2 Østjylland, TV2 Øst.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Susanne Eilersen

Byrådsmedlem og viceborgmester (DF), Fredericia Kommune, landskasserer, Dansk Folkeparti
merkonom (Grenaa Handelsskole og IBC Fredericia. 1997), bestyrelsesuddannelse (Aros Board/ Erhvervsakadami Aarhus 2021)

0:000:00