Mindst 34 er omkommet i brand på plejehjem siden 2014

ULYKKER: Omkring hver tiende dødsbrand sker på et af landets plejehjem, viser nye tal. Rygning er den hyppigste årsag. Både DF og Socialdemokratiet er klar til at stramme krav til kommuner.

Ældre er mere udsatte for at omkomme ved brandulykker. Hver tiende dødsofre ved brand bor på et plejecenter.
Ældre er mere udsatte for at omkomme ved brandulykker. Hver tiende dødsofre ved brand bor på et plejecenter.Foto: Benita Marcussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er behov for at få strammet op på, hvornår man må give dispensationer, og for at sikre, at der ikke kan ligge økonomiske motiver bag en dispensation.

Susanne Eilersen (DF)
Kommunalordfører

Ældre er stærkt overrepræsenterede blandt ofre for dødsbrande. Det gælder også selv om de bor på et af landets plejehjem.

I perioden fra 2014 til 2017 var 27 ud af 264 dødsofre for ildebrande beboere på et plejehjem. Det viser en opgørelse, som Beredskabsstyrelsen har lavet til Folketingets Forsvarsudvalg.

En gennemgang af årets mediehistorier viser, at i hvert fald syv personer i 2018 er omkommet i forbindelse med brande på plejecentre. Heraf blev de tre ofre for samme brand på et plejecenter i Norddjurs Kommune.

Dokumentation

Dødsofre i forbindelse med brand

Beredskabsstyrelsen har lavet en opgørelse over, hvor mange plejehjemsbeboere der er omkomne ved brand i deres hjem. Opgørelsen kan føres tilbage til 2014.

Branddøde
  I alt Plejehjem
2014  84
2015  68 11 
2016  51
2017  61
Kilde: Beredskabsstyrelsen

 

Der foreligger endnu ingen tal for branddøde fra Beredskabsstyrelsen for 2018. Men en gennemgang af medieomtale af dødsbrande viser, at der i hvert fald har været fem episoder på plejecentre med i alt syv omkomne.

Heraf omkom tre ved branden i plejecenteret Farsøhthus i Norddjurs Kommune i august. Det er eneste gang i den tid, dødsbrande på plejecentre er registreret selvstændigt, at mere end én person er omkommet ved samme brand på et plejecenter.

Antallet af dødsofre kan være højere end syv, da Altingets gennemgang af mediehistorier ikke nødvendigvis har registeret alle episoder med dødsbrande på plejecentre i 2018.

Dødsbrande på plejecentre i 2018

  • Januar: En 86-årig mand omkom på et plejehjem i Glumsø, Næstved Kommune
  • Marts: En kvindelig beboer omkom på plejecentret Klintholm Havn på Møn i Vordingborg Kommune
  • August: Tre kvindelige beboere omkom på et plejecenter i Allingåbro, Norddjurs Kommune
  • September: En 70-årig mand omkom på plejecenteret Thorshøj i Holstebro Kommune
  • Oktober: En 49-årig dement beboer omkom på et plejecenter i Silkeborg Kommune.

Kilde: BT, Dagbladet Holstebro/Struer, TV2 Østjylland, TV2 Øst


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00