Aktører ser frem mod "helt vildt" efterår: Her er de vigtigste miljøpolitiske sager

OVERBLIK: Miljøministeren kan se frem til et travlt efterår, hvor natur, kemi, affald og vandmiljø bliver nogle af de mest centrale temaet. Læs om aktørernes mange forventninger her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Når miljøminister Lea Wermelin (S) vender tilbage fra sommerferie, får hun nok at se til.

En stribe af landets mest centrale miljøaktører har i hvert fald mange bud på, hvad der bliver vigtigt det kommende halvår.

Altinget har her samlet aktørernes bud på de vigtigste temaet i efteråret.

Dansk Erhverv
I Dansk Erhverv peger miljøpolitisk chef, Jakob Lamm Zeuthen, på kommende politiske forhandlinger om en ny kemiindsats.

Luftforurening er en af de største risikofaktorer i forhold til dødelighed, og derfor er der nødt til at ske noget.

Claus Ekmann
Direktør, Rådet for Grøn Omstilling

”Kemiindsatsen er enormt vigtig. Og for os handler det om, at den danske indsats bliver koblet til EU’s kemikaliestrategi under Green Deal, så vi ikke tænker for meget nationalt,” siger Jakob Lamm Zeuthen.

Står det til ham kommer kemiindsatsen især til at styrke kontrollen med varer, der bliver købt af private fra lande uden for EU.

”Vi ser en meget kraftig stigning i vare, der kommer uden for Europa. Og resten af verden har ikke de samme standarter som EU, så her har vi virkelig en mulighed for skabe større sikkerhed for forbrugerne,” siger han.

Derudover er Dansk Erhverv optaget af implementeringen af den store, brede affaldsaftale fra foråret.

”Med forliget har politikerne taget fat i en vifte af virkemidler. Der skal ændres på kildesorteringen, og genanvendelsen er yderligere markedsgjort, hvilket giver gode muligheder for mere genanvendelsesteknologi i Danmark. Og det skal udnyttes til gavn for miljøet og den grønne vækst,” siger Jakob Lamm Zeuthen.

0:000:00