Kulturborgmester får kritik: Du passer ikke dit arbejde

BUDGET 2019: Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT) begræder, at Københavns Kommune trækker støtten til filmfond. Men han deltog ikke selv i forhandlingerne om næste års budget. Uansvarligt, lyder kritik.

Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT) stod uden for forhandlingerne om næste års budget i København, fordi partiet er imod byggeriet på Amager Fælled. Nu kalder han besparelser på eget område "superærgerligt for byens identitet".
Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT) stod uden for forhandlingerne om næste års budget i København, fordi partiet er imod byggeriet på Amager Fælled. Nu kalder han besparelser på eget område "superærgerligt for byens identitet".Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Super ærgerligt for byens identitet og et tilbageslag for den kreative sektor. Sådan lyder dommen fra kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT) på Københavns Kommunes budgetaftale, der trækker støtten til flere kreative erhvervsinitiativer, deriblandt Copenhagen Film Fund.

Borgmesteren var ikke selv med ved forhandlingsbordet, da budgettet blev lagt – også på hans eget ressort. For Alternativet meldte sig ud fra begyndelsen på grund af kravet om byggeri på Amager Fælled.

Og det er uansvarligt, mener flere i Københavns Borgerrepræsentation.

”Når borgmesteren, der har valgt at varetage det her område, stikker halen mellem benene, så vil der være nogle ting, der falder på jorden. Det er dybt skuffende, at han ikke passer sit arbejde som kulturborgmester,” siger forhenværende kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Når borgmesteren, der har valgt at varetage det her område, stikker halen mellem benene, så vil der være nogle ting, der falder på jorden. Det er dybt skuffende, at han ikke passer sit arbejde som kulturborgmester.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Forhenværende kultur- og fritidsborgmester, København

Se mere om besparelserne i boksen til højre.

Radikale: Dybt tåbeligt
Også Radikale mener, at Alternativet som byens tredjestørste parti har forvaltet sine mandater "dybt tåbeligt".

”De kreative erhverv har været en vækstmotor for København, og nu ser de ud til at tabe. Vi kunne godt have brugt Alternativets mandater,” siger Tommy Petersen, der er budgetordfører for Radikale.

Både De Radikale og SF var ligeledes modstandere af byggeriet på Amager Fælled, men valgte modsat Alternativet at acceptere flertallets præmis og indgå i forhandlingerne alligevel.

”Vi blev selvfølgelig siddende for at prøve at hive dem i den rigtige retning,” siger Tommy Petersen, der hævder, at deres deltagelse førte til, at 63 procent af det omdiskuterede areal alligevel ikke er blevet bygget på.

Grünfeld: Vi har overholdt vores valgløfte
Niko Grünfeld forklarer, at han uden held forsøgte at isolere forliget om Amager Fælled uden om budgettet.

”Vi blev indirekte smidt ud, fordi vi ville bevare den grønne kultur,” siger Niko Grünfeld.

Havde der været en større sandsynlighed for, at filmfonden og modeugen havde fået sin bevilling, hvis du havde deltaget i forhandlingerne?

”Det er jeg da ret overbevist om. Men vi har respekt for flertallet, og det må de jo stå til ansvar for.”

Så du har ikke noget ansvar i det her?

”Nej. Det er jo dem, der sidder ved bordet, der har truffet de endelige beslutninger.”

SF og Radikale var også modstandere af byggeriet på Amager Fælled. De deltog alligevel og hævder at have reduceret byggeriet på grunden. Kunne I ikke have gjort det samme?

”Vi gik til valg på at frede Amager Fælled. Ikke på at begrænse byggeriet. Det gjorde SF og Radikale i øvrigt også. Hvis vi alle havde stået sammen som en grøn fløj, så kunne vi måske have flyttet det et helt andet sted hen.”

Så SF og Radikale burde også have stået udenfor?

”Ja. Så var der kun et mandat, der havde skilt os fra flertallet. Det er jeg helt sikker på, ville have lagt et helt andet pres,” siger Niko Grünfeld.

Hvordan har du det med, at der uden din deltagelse bliver forhandlet økonomi på dit ressortområde?

”Det er jo et bevidst valg. Men selvfølgelig er jeg ærgerlig på kulturen, fritiden og idrættens vegne. Så er der heldigvis et nyt budget næste år, som vi må gå aktivt ind i. Vi er i hvert fald interesserede i at tage ansvar for byen,” siger han.

Læs det fulde interview med Niko Grünfeld på Altinget: kultur eller læs mere om besparelserne på området for kreative erhverv her (kræver abonnement).

Læs også

Dokumentation

Besparelser på området for kreative erhverv i København

Fredag 7. september indgik Københavns Kommune en budgetaftale for 2019, hvor man valgte at trække støtten til en række erhvervsfremmende foretagender i den kreative sektor.

Dermed kan Copenhagen Fashion Week, Interactive Denmark og Copenhagen Film Fund ikke længere se frem til finansiering fra kommunen.

Copenhagen Film Fund, der siden 2013 har tiltrukket udenlandske filmproduktioner til Danmark, har indtil nu fået i omegnen af ni millioner kroner om året fra Københavns Kommune.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Niko Grünfeld

Direktør, Blossom
HD i organisation og ledelse (Handelshøjskolen i Aarhus 2004)

Thomas Gammeltoft

Direktør, European Writers Club
Filmvidenskab (Københavns Uni.)

0:000:00