Debat

Ambassadørens dagbog: Da Marie Bjerre kom på besøg og gav dansk diplomati det helt rigtige 'schwung'

Ambassadør Susanne Hyldelund og digitaliseringsminister Marie Bjerre har været i Bayern, hvor de blandt andet havde som fokus på at indgå et dansk-bayersk samarbejde om offentlig digitalisering. Læs med i første del af serien, 'Ambassadørens dagbog'.

Susanne Hyldelund har været Danmarks ambassadør i Tyskland siden 2020.
Susanne Hyldelund har været Danmarks ambassadør i Tyskland siden 2020.Foto: Udenrigsministeriet
Susanne Hyldelund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Onsdag 28. juni 

Kl. 10.25: Ministeren lander 

Det er kun de indviede, der kan se det.

Ja, det er faktisk kun de indviede, der skal kunne se det: Det benhårde arbejde, der ligger bag et ministerbesøg, hvis det skal forløbe med så ringe modstand som muligt og med så rigt udbytte som muligt – i dette tilfælde for de danske kommercielle interesser, som vi er i Bayern for at repræsentere. 

Heldigvis er vi forberedt til fingerspidserne, da digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) lander i München. Første stop er generalkonsulatet, hvor vi gennemgår dagens aktiviteter, før det for alvor går løs.  

Temadebat

Ambassadørens dagbog

Hver dag arbejder de danske ambassadører for at pleje danske interesser i udlandet. Men hvordan ser deres hverdag egentlig ud?

Få et indblik de kommende mandage, når vi bringer 'Ambassadørens dagbog'.

Ministeren har et stramt program foran sig, og det er afgørende, at vi holder hende helt opdateret, så hun kan holde fokus på dagens overordnede mål: At fremme det dansk-bayerske samarbejde inden for blandt andet offentlig digitalisering, cybersikkerhed, robotics og investeringsmuligheder.  

Marie Bjerre tester et nyt, smart og meget pink sæt tøj – hun er ikke helt sikker på, om det går an i det konservative Bayern, men vi er flere, der forsikrer om, at det passer perfekt ind og kommer til at gøre sig godt på billederne. 

Kl. 12.15: Politiske møder for fuld blæs 

Kollegerne i München har gjort et fint forarbejde, og dagens første eksterne møde med Bayerns digitaliseringsminister, Judith Gerlach fra det bayerske CSU, forløber glat. Det gør ikke noget, at ministerens jakkesæt også får anerkendelse fra den tyske minister – der både i forhold til køn, alder og baggrund minder meget om Marie Bjerre.

Det gør ikke noget, at ministerens jakkesæt også får anerkendelse fra den tyske minister – der både i forhold til køn, alder og baggrund minder meget om Marie Bjerre.
Det gør ikke noget, at ministerens jakkesæt også får anerkendelse fra den tyske minister – der både i forhold til køn, alder og baggrund minder meget om Marie Bjerre. Foto: Udenrigsministeriet

Tyskland har ikke et digitaliseringsministerium på føderalt niveau. Ligesom for eksempel i energi- og sundhedssektoren foregår beslutninger og implementeringer overvejende på delstatsniveau – hvilket omvendt understreger, hvor vigtig vores tætte dialog med de enkelte delstater er for vores kommercielle og politiske interesser. 

Bonussen er, at Tyskland på mange måder nærmere er 16 lande end ét land. Der er altså nok at tage fat på.  

Konkret handler det her i det bayerske digitaliseringsministerium om at udveksle erfaringer om for eksempel beskyttelse af børn på internettet, om digital inklusion og om EU-regulering. Både for at lægge grundstenen for dagens videre aktiviteter. Og selvfølgelig også for at komme tættere på en kommerciel samarbejdsaftale om den offentlige digitalisering. 

Kl. 13.30: Fokus på fremtidens offentlige digitalisering 

Vi når kun lige at snappe lidt frisk luft, før turen går videre til rundbordsmøde om dansk/bayersk GovTech-samarbejde.  

Vores tech-team har inviteret to danske leverandører af GovTech-løsninger med til bordet, hvor vi også har departementschefen for Bayerns digitaliseringsministerium og repræsentanter fra to nøgleorganisationer, som er med til levere og implementere digitale løsninger i Bayern på tværs af de offentlige myndigheder.

Der bliver identificeret flere konkrete områder, hvor et tættere dansk/bayersk samarbejde vil være oplagt.

Susanne Hyldelund
Ambassadør, Tyskland

Datasikkerhed i den offentlige forvaltning er i Tyskland en historie for sig, og det er ingen hemmelighed, at det især i offentligt regi har taget lang tid at gøde jorden og bearbejde Tyskland til en mere digital hverdag.  

Dog har coronapandemien åbnet tyskernes øjne for, at der skal digitaliseres – nu. Formålet med mødet ligger derfor åbent på bordet: et tættere samarbejde mellem os og de bayerske myndigheder. 

Der bliver faktisk identificeret flere konkrete områder, hvor et tættere dansk/bayersk samarbejde vil være oplagt. Det skal der nu arbejdes videre på. Og nej, det er ikke tilfældigt, at vi er netop her.  

Historisk er Bayern gået en imponerende vej fra at være landbrugsland til at være den sagnomspundne blanding af "Laptop und Lederhose" – af traditionsbevidsthed og high tech-virksomheder. Som digitalt foregangsland i Tyskland er Bayern dermed også central i forhold til at positionere Danmark over for andre tyske delstater i fremtiden. 

Kl. 15.00: Virksomhedsbesøg hos Siemens HQ 

Marie Bjerre gør indtryk – både i sit suveræne udtryk og i kraft af "minister-effekten". Den har hjulpet med at få kontakt til de rette tyske repræsentanter. Og deltagelse på ministerniveau signalerer altid, at samarbejdet prioriteres højt fra dansk side.

For de traditionelt risiko-averse tyskere er en minister nu engang et kvalitetsstempel og en tryghedsfaktor – selv i et pink jakkesæt.

Det mærker vi også ved dagens tredje programpunkt: Et besøg hos Siemens sammen med en dansk virksomhedsdelegation, der er i Bayern for at få indblik i det bayerske marked for cybersikkerhed.

Læs også

Her kan ministeren udveksle synspunkter med en global tysk virksomhed – og dele sine erfaringer med det danske ministeriums indførelse af Cybersikkerhedspagten i marts i en verden, hvor sikkerhedsaspektet bliver vigtigere og vigtigere. 

Desuden har Siemens ikke alene en stor indflydelse på industripolitikken i Tyskland og EU. Koncernen har også massiv tilstedeværelse i Danmark, hvor de har mere end 6.000 ansatte. Og i september launcher Siemens såmænd Xcelerator Business Platform i København som det første sted i Norden. 

Kl. 16.30: På Europas største robotmesse 

Det fjerde møde inden for fem timer – og dagens sidste faglige punkt – er et besøg på messen Automatica, hvor Generalkonsulatets Innovationscenter sammen med Odense Robotics står bag en dansk fællesstand.  

Ministeren og jeg får her en introduktion til den danske robot-sektor og dens styrker, men her i München handler det selvsagt også om, hvor afgørende det tyske marked er, hvis robotvirksomheder skal vækste ud over Danmarks grænser. 

Kulminationen på programmet bliver et messebesøg ved Universal Robots, Danmarks største robotvirksomhed. 

19.15: Tid til reception 

Dagens sidste punkt binder sløjfe på en hæsblæsende dag. Generalkonsulatet har organiseret en reception for de mange danske virksomheder i München, som på den ene eller anden måde har været involveret i programmet, samt for de vigtigste bayerske aktører og beslutningstagere.

Det er lykkedes at demonstrere, hvordan vi i München har et generalkonsulat med så stærkt et netværk og så bred en opstilling, at det både fungerer som innovationscenter, som eksportrådgiver og som hub for at tiltrække tyske investeringer til Danmark. 

Susanne Hyldelund
Ambassadør, Tyskland

Der er med andre ord endelig tid til den uformelle mingling, som på et mere personligt plan sår yderligere frø for det fremadrettede arbejde. Café Reitschule er, som navnet antyder, beliggende i Münchens gamle rideskole. Med heste i baggården og udsigt til Münchens berømte engelske have, danner caféen rammen for en skøn aften, inden turen går tilbage til hotellet.  

En succesfuld dag går på hæld: Det er lykkedes at demonstrere, hvordan vi i München har et generalkonsulat med så stærkt et netværk og så bred en opstilling, at det både fungerer som innovationscenter, som eksportrådgiver og som hub for at tiltrække tyske investeringer til Danmark. 

Torsdag d. 29. juni kl. 10.10: Afgang 

Torsdag formiddag vender vi næsen hjemad – præcis 24 timer og 5 minutter efter, at ministeren landende i München.  

Missionen er lykkedes, og jeg har som ambassadør igen fået lov at opleve, hvordan flittigt forarbejde styrker Danmarks position både politisk og kommercielt: Dagen i Bayern er også et produkt af års arbejde med tyske nøglepersoner inden for industri, politik og myndigheder. 

Det er gået op i en højere enhed – godt hjulpet på vej af en minister, der var med til at give programmet det 'schwung', som vi drømte om. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Hyldelund

Ambassadør, Berlin
cand.merc. i marketing (Handelshøjskolen i Aarhus 1994)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00