Debat

ARI: Partileders affalds-forvirring viser, at der er behov for oplysning og tilsyn

DEBAT: Pernille Skipper kritiserer, at affaldsreglerne er skruet sammen, så Christiansborg (som virksomhed) ikke har samme mulighed for at sortere plastikaffaldet fra som i private hjem. Men faktisk er det omvendt, skriver Niels Bukholt.

Pernille Skipper har en pose hængende i tekøkkenet ved partiets folketingsmedlemmers kontorer, hvor Enhedslistens MF'er og medarbejdere samler plastik, skriver Niels Bukholt.
Pernille Skipper har en pose hængende i tekøkkenet ved partiets folketingsmedlemmers kontorer, hvor Enhedslistens MF'er og medarbejdere samler plastik, skriver Niels Bukholt.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Bukholt
Sekretariatsleder, ARI (Affalds- og Ressourceindustrien)

Før politikere, virksomheder og organisationer foreslår alt for mange nye regler på affaldsområdet, vil det være klogt at informere bedre om de eksisterende regler.

Meget tyder i hvert fald på, at der ikke er viden nok om de regler, der allerede findes.

Det mest klare eksempel har adresse på Christiansborg.

Før politikere, virksomheder og organisationer foreslår alt for mange nye regler på affaldsområdet, vil det være klogt at informere bedre om de eksisterende regler.

Niels Bukholt
Affalds- og Ressourceindustrien

For nylig kunne TV 2 fortælle historien om, at Enhedslistens leder, Pernille Skipper, har en pose hængende i tekøkkenet ved partiets folketingsmedlemmers kontorer. Heri samler MF'erne og de ansatte deres plastikaffald sammen.

Når posen er fuld, tager Skipper den med hjem på cyklen fra Christiansborg til Nørrebro i København. Her smider hun indholdet i en dedikeret plastikcontainer, så det bliver sorteret til genanvendelse.

Skipper tager fejl
Herfra skal der kun lyde anerkendelse for ambitionen og ikke mindst viljen til at sætte personlig handling bag ønsket om sortering og genanvendelse. Og det er fuldt forståeligt, at politikeren er frustreret over, at der ikke er sat containere op ved Christiansborg, så det er nemt og muligt for alle i Folketinget at sortere affaldet i de relevante typer.

Alt sammen fint. Men alligevel knækker filmen.

Politikeren kritiserer nemlig, at affaldsreglerne er skruet sammen, så Christiansborg (som virksomhed) ikke har samme mulighed for at sortere plastikaffaldet fra som i de private husstande, hvor kommunerne står for affaldshåndteringen.

Der tager hun fejl. Faktisk er det omvendt.

Christiansborg er i affaldssammenhæng sammenlignelig med alle mulige andre virksomheder. Og der findes klare regler for, at virksomheder skal kildesortere deres affald og sørge for, at den væsentligste del genanvendes. Herunder plastik.

Modsat er det i kommunerne. Her er det endnu ikke alle, der tilbyder ordninger, hvor borgerne sikres, at for eksempel plastik eller organisk affald udsorteres og genanvendes. Men det kommer inden for de nærmeste år, takket være krav fra EU.

Tilbage til Christiansborg.

Som udgangspunkt skal virksomheder – og dermed også Folketinget som institution – indgå en aftale med en privat virksomhed om indsamling af det genanvendelige affald – blandt andet plastik, papir, pap, glas, metal og organisk affald. De har dog også mulighed for at aflevere noget af det på de kommunale genbrugspladser mod betaling.

Kom med en oplysningskampagne
Det er dermed ikke reglerne, Skipper skal rette sin frustration imod. Det er Folketinget som virksomhed. Folketinget lever tilsyneladende ikke op til de eksisterende regler.

Det fortæller to ting.

For det første er det tydeligvis ikke klart nok, hvad de gældende regler er. Og det drejer sig ikke kun om Christiansborg.

Faktisk er der blandt de mange forslag, vi som sekretariat for Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi har modtaget fra landets virksomheder, flere ønsker om regler for affaldssortering på områder, som allerede er dækket.

Derfor ville det være en god idé med en oplysningskampagne. En nem og hurtig start kunne være, hvis staten sendte et brev til alle landets virksomheders e-boks, hvori reglerne forklares. Vi kender reglerne ret godt og forfatter gerne indholdet.

For det andet er tilsynet ikke godt nok.

Når så relativt mange virksomheder ikke kender og overholder reglerne, uden at det har en konsekvens, så fortæller det kun alt for tydeligt det, som de fleste ved i forvejen. Nemlig at kommunernes tilsyn med affaldsområdet er så begrænset, at det vil være rimeligt at kalde det ikke-eksisterende.

Uden at løfte for meget af sløret for Klimapartnerskabets anbefalinger, der kommer inden længe, tør vi godt love, at mere oplysning og bedre tilsyn vil være blandt forslagene.

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka 2 procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bukholt

Sekretariatsleder, Affalds- og Ressourceindustrien, Chefkonsulent, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00