Anmeldelse af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Man bliver flov, når man læser ny bog om diplomater i Danmark

ANMELDELSE: Politikere, ministerier og journalister gider tilsyneladende ikke at omgås de mange dygtige udenlandske diplomater, der færdes i Danmark, viser ny bog. Det er flovt, skriver Bertel Haarder. 

Udenlandske diplomater har svært ved at komme i kontakt med politikere og journalister i Danmark, skriver Martin Marcussen og Svend Roed Nielsen i ny bog.
Udenlandske diplomater har svært ved at komme i kontakt med politikere og journalister i Danmark, skriver Martin Marcussen og Svend Roed Nielsen i ny bog.Foto: Arne Magnussen/ Ritzau Scanpix
Bertel Haarder

Det er flovt, men lærerigt at læse den netop udkomne bog ”På mission i Danmark” af to erfarne danske diplomater.

De har spurgt et stort antal udenlandske ambassadører og danske aktører om danske ministeriers, politikeres og erhvervsfolks åbenhed og lærevillighed – og mangel på samme.

Kun erhvervsorganisationerne, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer og deres medlemsvirksomheder er åbne og lærevillige, medens især politikerne, men også journalisterne og ministerierne – undtagen Forsvarsministeriet – får kritik og en lang række gode råd, i alt 26.

Jeg har oplevet både ministeriers og politikeres fravær og ligegladhed, når det gælder kontakten til udenlandske ambassader.

Bertel Haarder (V)

Pinligt lav deltagelse 
Jeg er ikke overrasket, for jeg har oplevet både ministeriers og politikeres fravær og ligegladhed, når det gælder kontakten til udenlandske ambassader.

Invitationer til middage og receptioner mødes ofte af afslag eller manglende svar – og bliver stort set aldrig gengældt. Det bliver ikke bedre af, at embedsmænd, ministre og MF'er selv skal betale for eventuel fortæring under genvisitten, bortset fra stats- og udenrigsministeren.

Mange ambassadører oplever ”pinligt lav deltagelse af folketingsmedlemmer”, når de ledsager besøgende fra hjemlandet, ligesom ”stort set ingen folketingsmedlemmer” reagerer positivt på invitationer.

Selv har jeg haft umådelig glæde af kontakten til en række ambassader. Det giver viden, netværk og luft under vingerne – ligesom besøg i udlandet. Det er altid sundt at møde repræsentanter for andre lande og kulturer, som samtidig kan se ind ad vore egne vinduer.

Blandt forfatternes mange gode råd kan nævnes forslag om ”kendte og velkommende” kontaktpersoner i ministerierne, Folketinget og partierne. Endvidere elektroniske kontaktlister, tilbagevendende informationsmøder, tema- og formøder med ambassadører i forbindelse med udvalgsrejser og meget mere.

Opsang til medierne 
Journalisterne får denne opsang:

”I en situation, hvor selv store danske medier har meget få korrespondenter i udlandet, kunne man måske forvente, at der ville være en større interesse derfra for at få informationer fra de herværende ambassader om forholdene i deres lande, men kontakten er meget begrænset …”

Det er da mildest talt uheldigt, både for ambassaderne, medierne og folkeoplysningen.

Der er fejl på begge sider. Ambassaderne opfordres til at gøre sig større sproglige og forståelsesmæssige anstrengelser. Men hovedfejlen ligger klart på den danske side. Vi er ikke ret åbne og gider tilsyneladende ikke få noget ud af at omgås de mange dygtige udenlandske diplomater, der færdes i vor midte.

Martin Marcussen og Svend Roed Nielsen: "På mission i Danmark - Diplomatisk tiltrækningskraft til debat", Djøf Forlag, 313 sider, udkom 28. januar 2019

-------

Bertel Haarder, MF for Venstre. Blandt andet tidligere EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00