Biskopper er forundrede over opsang fra kirkeminister: "Man er med til at skubbe os ud i hver sin grøft"

Flere biskopper forstår ikke den kritik, de har modtaget fra kirkeministeren. De er i deres gode ret til at blande sig i debatten, mener de – og er overraskede over ministerens formaning.

Thomas Reinholdt Rasmussen (tv.) og Peter Skov-Jakobsen (th.) er to af de biskopper, der er uforstående over for kirkeministerens kritik. Arkivfoto.
Thomas Reinholdt Rasmussen (tv.) og Peter Skov-Jakobsen (th.) er to af de biskopper, der er uforstående over for kirkeministerens kritik. Arkivfoto.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Forbløffelse. Forundring. Målløshed.

Flere af landets biskopper er mildt sagt uforståelige overfor, at kirkeminister Louise Schack Elholm (V) kritiserer dem for at blande sig i "det parlamentariske flertals ret til at bestemme" i beslutningen om at afskaffe store bededag.

Fra biskoppen for Lolland-Falster Stift, Marianne Gaarden, lyder det, at forholdet mellem stat og kirke er under pres.

"Kirkeministerens seneste udmelding er som et røntgenbillede af forholdet mellem stat og kirke. I de fem et halvt år jeg har været biskop, har jeg erfaret et stigende pres på det forhold, og jeg kan bedst beskrive det som to led, der støder sammen. Den skønsomhed og forståelse, der tidligere har været i det papirløse ægteskab mellem stat og kirke, er væk," siger hun.

Peter Birch, biskop for Helsingør Stift, er "forundret" over, at biskopperne får kritik for at blande sig i debatten om store bededag ved at afgive et høringssvar, når de faktisk af Beskæftigelsesministeriet er blevet bedt om at afgive et svar.

"Når vi bliver bedt om at tilkendegive, hvordan vi ser på det, og at det så efterfølgende bliver udlagt som utidig indblanding, synes jeg, at man er med til at skubbe os ud i hver sin grøft," siger han.

Kirkeminister Louise Schack Elholms argument er, at biskopperne i sit høringssvar blander sig i noget, der handler om beskæftigelsespolitik, ikke kirkepolitik.

Men den distancering køber biskopperne altså heller ikke. Sådan lyder det blandt andet fra Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop for Aalborg Stift.

"Vi blander os, fordi det ikke kun vedrører beskæftigelsesområdet, men fordi staten her går ind og vil definere helligdage. Det er en helt normal demokratisk proces, og det har ikke noget at gøre med at blande sig i et parlamentarisk flertal," siger biskoppen og understreger:

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00