Kirkeminister svarer igen: Biskopper går for langt ved at blande sig i “det parlamentariske flertals ret til at bestemme”

Kirkeminister Louise Schack Elholm er overrasket over biskoppernes reaktion på afskaffelsen af store bededag. Regeringen må gerne blande sig i kirkens indre anliggender, understreger hun.

Regeringens forslag om at afskaffe store bededag har fyldt meget i Louise Schack Elholms første tid som minister.
Regeringens forslag om at afskaffe store bededag har fyldt meget i Louise Schack Elholms første tid som minister. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Peter Ingemann Nielsen

Landets biskopper blander sig i noget, som ikke har med kirken at gøre.

Og dermed politiserer de regeringens forslag om at afskaffe store bededag.

Det mener kirkeminister Louise Schack Elholm (V), der er "overrasket" over det, hun kalder biskoppernes "politisering".

"Jeg kan godt forstå, at de brokker sig, hvis vi vil ændre i liturgien (gudstjenestens ritual, red.), men det er overraskende, at de blander sig i det parlamentariske flertals ret til at bestemme," siger hun.

Til gengæld mener biskopperne, at regeringen med sit forslag om at afskaffe store bededag "overskrider en grænse, der ikke er blevet overskredet i flere hundrede år".

Så hårdt er fronterne nu trukket op i den politiske og kirkelige debat om afskaffelsen af en helligdag.

Siden regeringen blev dannet i midten af december, har protesterne fra fagforeninger, oppositionspolitikere og ikke mindst folkekirken været højlydte. 

Udover biskopperne har andre kirkelige aktører som Danmarks Kirketjenerforening, Præsteforeningen, Grundtvigsk Forum og mange andre også valgt at afgive et høringssvar til lovforslaget om at afskaffe store bededag.

I disse høringssvar får regeringen kras kritik, men det forstår Louise Schack Elholm ikke.