Debat

Borgmester: Her er de vigtigste prioriteter for København til en ny regering

Socialdemokratiet har i tre år brugt regeringsmagten til at besværliggøre Københavns ellers positive udvikling. Her er tre bud på, hvordan en ny regering kan gøre det modsatte, skriver Jakob Næsager (K).

For os er der forskel på badevand og spildevand. Derfor ønsker Konservative en national regulering, der sætter en stopper for spildevand i Københavns Havn, skriver Jakob Næsager.
For os er der forskel på badevand og spildevand. Derfor ønsker Konservative en national regulering, der sætter en stopper for spildevand i Københavns Havn, skriver Jakob Næsager.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Næsager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En større og større del af den danske befolkning bor og bruger nu dagligt København.

Tæt på hver tredje dansker vil i fremtiden bo i regionen og bruge hovedstaden. Derfor er det vigtigt, at den kommende nye regering har fokus på København som hovedstad, og at den anerkender, at vi er nødt til at investere i den.

København er en fantastisk by, men den socialdemokratiske regering har i denne valgperiode haft meget travlt med besværliggøre mulighederne for, at København har kunnet fortsætte sin positive udvikling som landets hovedstad.

Det er derfor tid til igen at prioritere København, og i den forbindelse kommer her tre ønsker til en kommende regering – uanset farve – som vil styrke vores by.

Behov for ny Cityring

Som en moderne storby fik København heldigvis for 20 år siden sin første metro. Det var tiltrængt, for den flyttede meget trafik og trængsel under jorden og sikrede, at københavnere, pendlere og turister nu kunne komme hurtigt fra A til B.

Konservative foreslår en ny Hospitalsmetro, der forbinder Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital med Herlev Hospital. En ny regering bør sætte skub i og finde finansiering til projektet

Jakob Næsager (K)
Børne- og ungdomsborgmester

I dag er der dog behov for endnu mere metro, som kan binde byen bedre sammen både i forhold til nye bydele, men også i forhold til gamle bydele, som med rette kan føle sig overset. 

Når der tænkes på de nye bydele, gælder det både det sydlige Islands Brygge. og det nordøstlige Amager, men også de kommende bydele på Refshaleøen og Lynetteholmen. 

Der bliver stort behov for en metroring fra Hovedbanegården via det sydlige Islands Brygge til Amagerbrogade og videre til Prags Boulevard på Nordøstamager til Refshaleøen og Lynetteholmen. Ringen skal nordpå gå fra Hovedbanegården via Forum, Stengade og Rigshospitalet til Østerport og mødes med "Amager-delen" på Lynetteholmen.

På den måde vil vi sikre, at kommende bydele og Amager kobles elegant og funktionelt til det centrale København. Der er bred opbakning til denne nye metroring på Københavns Rådhus – og linjen kaldes M5 Øst.

Ny metro skal binde hospitaler sammen

Der er også behov for at få hovedstadens hospitaler metrobetjent af hensyn til patienter, pårørende og medarbejdere.

Derfor foreslår Konservative en ny Hospitalsmetro, der forbinder Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital med Herlev Hospital, men som samtidig på sin vej letter pendlerhverdagen i oversete bydele som Bispebjerg, Bellahøj, Brønshøj og Husum.

Det vil være en stor lettelse for de mange tusinder borgere, der hver dag har deres gang på disse hospitaler. Samtidig vil linjen lette hverdagen for de mange borgere, der bor i områderne på metrolinjen og som i dag har en besværlig vej med offentlig transport.

LÆS OGSÅ: Borgmester i hårdt valgopråb: Københavner-bashingen er stukket fuldstændig af

Mens en udvidelse af metronettet vil lette transporten internt i København, vil en havnetunnel sikre, at den gennemkørende trafik ledes under byen fra Helsingør-motorvejen via Nordhavn og Lynetteholmen til Amager og motorvejen ved lufthavnen.

En ny regering bør sætte skub i og finde finansiering til projektet, som både vil befrie byens borgere for den unødvendige gennemkørende trafik og være tidsbesparende for de mange trafikanter.  

Spildevandsstop og CO2-neutralitet

Der er brug for et renere København, og her er det først og fremmest nødvendigt at stoppe spildevandsudledningen til Københavns havn. Vi synes, at det er uansvarligt og ulækkert, at der fortsat er planlagt kalkulerede spildevandsudledninger flere gange om året til Københavns Havn.

Vi har behov for en ny regerings hjælp til et anlæg, der kan opfange CO2 fra ARC, så vi kan lagre CO2 i stedet for at udlede CO2

Jakob Næsager (K)
Børne- og ungdomsborgmester

Vi ønsker, at byens borgere skal kunne bade i Københavns Havn, og for os er der forskel på badevand og spildevand. Derfor ønsker Konservative en national regulering, der sætter en stopper for spildevand i Københavns Havn. 

Flere forsøg på at stoppe udledningen af spildevand til Københavns Havn har endnu været forgæves. Der er behov for hjælp fra en ny og miljøvenlig regering.

Derudover ønsker vi, at København som den første hovedstad i verden skal være CO2-neutral. Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp-Andersen (S), har opgivet, at målet om at gøre København CO2-neutral i 2025, fordi vi endnu ikke kan opfange den CO2, som vores forbrændingsanlæg ARC – det tidligere Amager Forbrændingen – udleder.

Derfor har vi behov for en ny regerings hjælp til et anlæg, der kan opfange CO2 fra ARC, så vi kan lagre CO2 i stedet for at udlede CO2.

Hidtil har regeringen ikke støttet målet om at opfange CO2 og lade København blive CO2-neutral. Jeg vil gerne som konservativ, at vi kan fastholde Københavns ambition om at være CO2-neutral i 2025. Det skylder vi klimaet og fremtidige generationer.

Et mere trygt København

Samtidig er der behov for en samlet pakke, som kan sikre trygheden i Hovedstadsområdet. Man skal kunne færdes trygt i nattelivet uden at frygte overfald, røveri eller voldtægt.

Læs også

Der er derfor behov for flere synlige, tryghedsskabende initiativer som mere politi og mobile politistationer, der kan genskabe trygheden, hvor den er væk og som samtidig kan indsættes som præventive foranstaltninger i eksempelvis gader med travlt natteliv.

Derudover har vi længe foreslået, at løsningen kunne være kommunale tryghedsvagter, men regeringens foreløbige bud på kommunale tryghedsvagter er tandløst, da vagterne hverken har sanktionsmuligheder eller bødeblok. 

I København har vi behov for et ordenskorps med beføjelser til at genetablere ro og orden i nattelivet, og som kan træde i karakter i situationer, hvor politiet ikke har mulighed for at være til stede. Behovet er særligt stort omkring stationer og trafikknudepunkter, men også i parker, natteliv og på kajkanten i sommerhalvåret er det nødvendigt med ekstra tryghedsskabende initiativer. 

Ikke flere skåltaler

I København har vi med andre ord behov for bedre fremkommelighed, fokus på renere omgivelser og tryghed. Ikke flere skåltaler, men behov for handling.

Vi er stolte af at være hovedstad for hele landet. Men vi har behov for en regering, der ikke kun flytter uddannelsespladser, arbejdspladser og penge ud af København.

Vi har brug for en regering, der vælger at prioritere København som landets hovedstad – både af hensyn til vi mange, der bor i København, men også af hensyn til de tusindvis, der hver dag bruger og besøger København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00