Concito: Med regeringens nye klimamål skal 14 millioner ton CO2 suges ud af atmosfæren

Regeringens mål om 110 procent CO2-reduktion i 2050 slår fast, at CO2-fangst og lagring skal spille en markant rolle, viser ny analyse fra tænketank. Der er brug for et fast tilskud for hvert ton CO2, der kan suges ud af atmosfæren, lyder anbefaling.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er ikke længe siden, at vi havde en klimaminister, som ofte havde det med at sige, at ”det kan lyde som science fiction, men det er bare science.”

Med det nye regeringsgrundlag kan man nu sige, at det ikke bare skal være science, men en markant del af dansk klimapolitik.

Regeringens nye mål om 110 procent CO2-reduktion i 2050 kan nemlig kun nås ved at hive CO2 ud af atmosfæren. Og i store mængder, viser ny analyse fra den grønne tænketank Concito.

Hvis der investeres i CO2-fangst på biomassekraftvarme, vil vi risikere lock-in på et stort forbrug af biomasse med tvivlsom klimaeffekt.

Tobias Johan Sørensen
Klimaanalytiker, Concito

”Vi skal fjerne betydelige mængder CO2 fra atmosfæren for at nå målet. Vi vurderer, at det vil kræve 14 millioner ton negative udledninger i 2050,” siger Tobias Johan Sørensen, klimaanalytiker i Concito og bagmanden bag analysen.

14 millioner ton svarer til at trække mere CO2 ud af atmosfæren end hvad hele transportsektoren i Danmark udledte sidste år.

Skal vi op i de mængder – på en hurtig og nogenlunde billig måde – bliver politikerne nødt til at få lavet rigtig politik på området, lyder det fra Concito.

”Der er allerede afsat nogle puljer, der skal sikre negative udledninger, men det er uden en klar definition af hvad negative udledninger er. Det skal på plads, hvilken type negative udledninger, vi vil have, og hvordan vi konkret har tænkt os at få dem,” siger Tobias Johan Sørensen.

Skal satse på teknologiske løsninger

Helt overordnet kan man sige, at der findes to typer negative udledninger. De naturlige og de teknologiske.

0:000:00